Veerbruggen Perkpolder/Kruiningen (1967)

Foto: Hullabaloo.be – Fotograaf: Onbekend.

PERKPOLDER — De nieuwe veerhaven te Perkpolder begint hoe langer hoe meer op een veerhaven te lijken. Het streven blijft om in maart-april 1968 het hele project klaar te hebben. Het tijdstip waarop de veerhaven kan gaan functioneren is in grote mate afhankelijk van het tijdstip waarop de oprijbrug gemonteerd kan worden. Op de werf van Gusto in Schiedam is deze stalen brug momenteel in aanbouw. Voordat de brug gemonteerd wordt, moeten in de torens aan het eind van de fuik de machinerieën worden aangebracht die de brug elektrisch doen bewegen. Het principe is ongeveer hetzelfde als dat in de veerhavens van Vlissingen en Breskens, met dit verschil dat in Perkpolder de brug berekend is op dubbeldeks ponten. De havenwerken (fuik, baggerwerkzaamheden, dijk) zijn nagenoeg gereed. De aanleginrichting wordt gebouwd dor het aannemersbedrijf Van Hattum en Blankevoort te Beverwijk. De uitvoering van de overige havenwerken, grondwerkzaamheden en de aanleg van wegen zijn in handen van het aannemers- en handelsbedrijf gebroeders Van Oort te Werkendam. De aanleginriching kost ongeveer drie miljoen gul-den. Van Oort voert voor ongeveer acht tot negen miljoen aan werken uit. Een energiegebouw van de PZEM voor de bediening van de brug is in aanbouw.

Men hoopt de brug begin 1968 te kunnen plaatsen. Het viaduct dat de personenauto’s naar het bovenste van de twee dekken moet leiden is voor het grootste gedeelte klaar. Het werk wordt uitgevoerd door de firma Alboren te Breda, onder toezicht van de afdeling bruggen van Rijkswaterstaat. Momenteel is men bezig met het asfalteren. Ongeveer vijf centimeter onder het wegoppervlak op het viaduct is een verwarming ingebouwd die de weg ijsvrij moet houden. De ongeveer 88 meter lange oprijbanen hebben een hel-ling van 1 op 20, wat bij gladheid grote moeilijkheden zou opleveren voor het verkeer dat de boot op- en afrijdt.

De voetgangers gaan vanuit een drie-hoekig gebouwtje via een geheel beschutte roltrap naar de boot. Fietsers rijden op gelijke hoogte met het vrachtvervoer het eerste dek van de pont op. Op het punt waar de afvoerwegen van de personenwagens en het vrachtvervoer in elkaar overlopen, wordt door middel van stoplichten aan het personenvervoer voorrang verleend.
Het opstelterrein is geheel klaar. Er zijn in totaal twintig opstelbanen. De mogelijkheid van een uitbreiding met tien banen blijft open. 

Bron: Provinciale Zeeuwsche Courant / 11 december 1967


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2018