Bnr. 987: Torendraaikraan (1951)


Gusto wijzigt bouw-methode

Binnen bouwen en buiten lassen 

Op de Werf Gusto is Maandag een nieuwe kraan gemonteerd, die zal worden ingeschakeld bij de nieuwe bouwmethode voor schepen, welke op deze werf wordt toegepast in navolging van de Amerikaanse scheepsbouwindustrie, die zich hiervan bediende bij de bouw van de z.g. Libertyschepen.

Deze rationalisatie van de werkmethode berust op het principe, dat sectiebouw plaatsvindt in een bouwhal en niet buiten op de helling. Door een kraan, zoals deze gisteren werd opgesteld, kunnen de gereedgekomen delen naar de helling worden vervoerd om daar aan elkaar te  worden gelast. Men heeft hierbij het voordeel, dat de helling  zo kort mogelijk in gebruik is — grotere productie kan dus mogelijk zijn — terwijl de weersfactor tot een minimum wordt gereduceerd.

Met behulp van drie verticale staanders en een elektrische lier is Maandagmiddag de nieuwe kraan gemonteerd. Nadat eerst de kraanarm tot boven de hijshoogte van dertig meter was gehesen, werd het onderstel op rails er onder gereden, waarna men kon aanvangen met het monteren van de 82 ton wegende arm, die een capaciteit heeft van dertig ton bij twaalf meter en van twaalf ton  bij dertig meter. De op eigen kracht rijdende torenkraan zal komen te lopen over een rails, die uit de bouwhal naar de helling loopt. Voordat de baan echter voor de eerste maal kan worden afgelegd. zal er eerst nog danig moeten worden geheid. De deuren van de bouwhal zijn nu nog allerminst op het gevaarte berekend en zullen dan ook worden uitgebroken.

bron: Rotterdamsch Parool | De Schiedammer | 1951 |  
foto: Gemeentearchief Schiedam | Stichting Erfgoed Werf Gusto
fotograaf: Onbekend 
Gem. Archief: Map: 386/0325/0089


©Stichting Erfgoed Werf Gusto® (2017)