Co. 29 Van den Broek 1947

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Met een forse zwaai wierp mevr. Rummeling hedenmorgen de traditionele fles champagne kapot tegen de romp van de vlot glijdende „van den Broek”, het motorvracht-passagiersschip, dat in opdracht van de N.V. Sinkep Tin Exploitatie Maatschappij „Sitem” te Den Haag bij de werf Gusto in Schiedam is gebouwd. De „v. d. Broek” is een directieschip, genoemd naar de overleden directeur van de Billiton Maatschappij, die tijdens de oorlog minister van financiën was in het Londens kabinet Gerbrandy. De heer Colenbrander, sprekend namens de directie van de werf Gusto, herdacht de werkzaamheden van de overledene: ondanks zijn drukke werk had hij zich ten volle ingezet voor het land, toen hem dat gevraagd werd, daardoor zijn gezondheid offerend voor het algemeen belang, Spreker vroeg enkele ogenblikken stilte om de nagedachtenis te eren. Aan mevr. Rummeling bood hij een geschenk aan.

De heer Auer, president-commissaris van de Billiton Mij. dankte de directie, leiding en personeel van de werf voor hun werk, verzekerde dat de maatschappij zou voortgaan te werken aan de toekomst, die hoopvol was.

De „van den Broek” is ingericht voor het vervoeren van olie en stukgoed en gebouwd op voorschrift en onder toezicht van het bureau Veritas tot het verkrijgen van klasse B. De bouw van het schip stond eveneens onder toezicht van de Scheepvaartinspectie, Het schip heeft een inhoud van 500 m3. De lengte over het geheel haalt 35.2 m., tussen de loodlijnen 33 meter. De breedte is 5.90, de holte 2.70 m. De voortstuwing geschiedt door een Werkspoor 200 P.K. motor, die het een maximum snelheid geeft van 10 knopen. Op het dek zijn 2 dekhuizen aangebracht, waarvan de voorste voorzien is van een systeem voor air-conditioning, De aandrijving van de hulpwerktuigen en deklieren is electrisch,

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 26 juli 1947


Stichting Erfgoed Werf Gusto