Boorponton met 12 t. Figeekraan voor rekening van B.P.M den Haag.
ELEKTRISCHE 12 TONS DEKTOPKRANEN OP
B.P.M. BOORPONTONS
De boorpontons, welke de B.P.M. voorheen in gebruik had, waren meestal uitgerust met twee 5 tons dektopkranen. Aangezien de bundels pijpen, welke deze boorpontons hebben over te slaan, veelal echter 12 ton wegen, in plaats van 5 ton, en het uit elkaar nemen van deze bundels voordat deze aan dek kunnen worden gehesen te veel tijd neemt, besloot de B.P.M. in 1956 om haar drilling barges “GP 8, 9 en 10”, die zij bij de N.V. Werf Gusto te Schiedam had besteld, in plaats van met twee 5 ton dektopkranen, met een 5 tons en een 12 tons dektopkraan uit te rusten.
De eerste drilling barge van deze serie, de “GP 8″, is inmiddels door de Compania Shell de Venezuela Ltd. te Maracaibo in gebruik genomen, terwijl de “GP 9” en “GP 10″, eveneens voor de C.S.V., deze maand en in december a.s. hun bestemming zullen volgen.
De technische bijzonderheden van de 12 tons dektopkraan, welke, evenals de voorheen geleverde 5 tons dektopkranen door Figee Haarlem, in overleg met de Werf Gusto en de B.P.M. werd ontworpen, met een elektrische uitrusting van Hansa Motorenfabriek te Hamburg, zijn als volgt: hefvermogen op dubbel werk 12 ton en op enkel werk 5 ton, vlucht van 4,7 tot 9 m, hefsnelheid op dubbel werk 8,8 m/min, en op enkel werk 18 m/min, vermogen hijsmotor 35 pk, tijd voor het verstellen van minimum op maximum vlucht of omgekeerd 24 sec., vermogen topmotor 14 pk, zwenksnelheid 1,25 omw/min, vermogen zwenkmotor 18 pk, boordspanning 440 volt draaistroom, 60 Hz. De spil, waarom de kraan door middel van een tandkrans op de scheepsfundatie zwenkt, is vast in de dekken opgesteld. De hijsbeweging, uitgevoerd met een oversynchroonstrijkschakeling, is voorzien van een relatieve hoogste stand-schakelaar, zodat in elke stand van de laadboom de grootst mogelijke hijshoogte kan worden benut.
De kranen zijn voorts uitgevoerd in een zeewaterdichte constructie, met bekabeling in de fundatie door pijpen, en zijn geschikt voor het gebruik in de tropen. De bediening vindt plaats door middel van verticale hoofdstroomcontrollers met tandwielen. De stroomtoevoer vindt plaats door middel van sleepringen boven de spil, zodat de kranen onbeperkt kunnen zwenken.
Bron: swzonline.nl/system/files/archive//195819.pdf
De “Zeeland” vertrok op 1 maart 1958 vanuit IJmuiden naar Schiedam. In Schiedam was inmiddels de boorponton “GP 8” zeeklaar gemaakt. Nog diezelfde dag vertrok de “Zeeland” met de boorponton “GP 8” op sleeptouw naar Maracaibo – Venezuela.
bron: wijsmuller.nl