- Kiellegging 9 november 1960
- Tewaterlating 10 juli 1961 en
- 7 december 1961 opgeleverd.
- Brt 5.376, Nrt 2.767, Dwt 7.264,
- LxBxH: 141,35 x 18,88 x 11,28
- Diepgang 7.65
- Vrachtschip, open shelterdeck type, 2 dekken, 17 laadbomen
- Zwarespier 40 ton hef
- Bemanning 55, passagiers officieel geen (wel een eigenaarshut voor 2 personen)
- Voortstuwing: Stork Hotlo diesel, 6 cyl., 2 tew 7.800 rpk
- Snelheid 16 mijl.
- Bouwer: Kon. Maatschappij Gebr. Stork & Co. N.V., Hengelo Nederland.
De laatste van de serie K- schepen, al een buitenbeentje t.o.v. de eerdere 5 schepen. Het eerste G-Schip (Gaasterdyk) was al opgeleverd en veel G-boot snufjes waren in de Katsedyk al verwerkt.
- De naar voren gebouwde brug,
- Mac Gregor luiken op de tussendekken,
- Als voortstuwing een Stork-Hotlo i.p.v. de Werkspoor-Lught.
Ook zij zat op de Golf-USA / Mexicodienst maar werd eind 1966 toch wel overcompleet daar de andere G-boten ook uitgeleverd waren en deze de diensten aldaar overnamen.
Ze werd verhuurd in 1967 aan de HWAL en voer in de lijndienst poule Europa-West Afrika vv. met het HWAL embleem in de schoorsteen.
Na haar HWAL charterperiode (eind 1970) kwam ze terug bij de HAL en ging nog een of twee keer de USA golf-/Mexicodienst in en was toen eigenlijk overcompleet en kwam in de etalage voor verkoop. Het groen/wit/groen om de pijp heeft ze nooit meer gehad. De HAL had toen een “golfjes” embleem rond de schoorsteen ( een wat rode schoorsteen-kleur). Zoals eerder gemeld was ze overcompleet geworden na het HWAL charter in 1970 en daarna nog wat reizen onder de HAL vlag en ze stond in de verkoop. Ook omdat ze niet meer in het plaatje paste van de toekomstige Incotrans, containervervoer, afgescheiden van de HAL. In 1973 nog even tijdelijk ondergebracht bij Trans-Oceaan BV in Rotterdam (dochter HAL).
Maart 1973 verkocht aan de Fryske Lloyd NV in Willemstad Ned. Antillen en omgedoopt naar Tjonger. In december 1974 kwam er weer de thuishaven Rotterdam op haar achtersteven te staan, omdat ze was overgegaan naar rederij Tjonger NV te Rotterdam. In 1978 ging ze onder dezelfde naam over naar rederij Victoria CV in Willemstad. Ze heeft ook in diverse time charter gevaren o.a. voor de Sudan-Line.
Ze zag er tot die tijd nog altijd behoorlijk onderhouden uit, maar dat zou anders worden na de verkoop in mei 1979. Ze werd omgedoopt naar Marika J. Lemos van de Marika. J. Lemos Shipping Co Ltd. in Piraeus Griekenland. Bij deze eigenaar verbleef ze tot november 1981.
Wederom verkocht maar het bleef wel een Griekse aangelegenheid. Alexander’s Mind werd haar nieuwe naam en de eigenaar Mind Shipping Co, ook in Piraeus. Maar op de eerste reis voor de nieuwe eigenaar, eind november 1981, ging het fout. Een flinke brand in de machinekamer en aan de grond gezet bij Ambelaki. Later vlotgetrokken en bleek reparatie niet meer lonend.
Opgelegd tot juni 1982 bij Piraeus en uiteindelijk verkocht voor de sloop bij T.M. Bacopoulos Piraeus (Eleusis). Dat was haar einde ze was de laatst gebouwde K-boot en sloot ook als laatste de rij af bij de sloper. 1961-1982, slechts 21 jaar geworden.
Alle K-schepen van de HAL 1956 – 1973
- ms “Kinderdyk” Holland Amerika Lijn
- ms “Kloosterdyk” Holland Amerika Lijn
- ms “Kerkedyk” Holland Amerika Lijn
- ms “Kamperdyk” Holland Amerika Lijn
- ms “Korendyk” Holland Amerika Lijn
- ms “Katsedyk” Holland Amerika Lijn (Werf Gusto 1961)
Bron: k-schepen-hal.blogspot.nl; foto: Werf Gusto &
Stichting Erfgoed Werf Gusto
Laatst bijgewerkt op: 29 oktober 2023