Schenking aan de Stichting Erfgoed Werf Gusto


Werf Gusto heeft veel opdrachten binnengehaald in haar actieve periode van 1905-1978. Van heinde en verre kwamen de opdrachten. Er zijn ook vele offertes uitgebracht door Werf Gusto, maar niet alles leidde natuurlijk tot een opdracht. Neem nu deze tekening van een IJsbreker. Gemaakt ergens rond 1905-1910. Het is nooit tot een product gekomen. Afgeketst? Te duur? Zag de opdrachtgever meer heil in de plannen van een andere werf? Wie zal het zeggen. Kan ook gewoon een studie zijn geweest van Werf Gusto en daarna netjes opgeborgen voor als je het eens nodig mocht hebben.

Collectie: Stichting Erfgoed Werf Gusto – Tekeningen geschonken door P. van Dijck Maassluis.

Een tekening van een kolenschip dat geheel zelfstandig haar lading kan lossen. Op de tekening is op de bodem van de ruimen een transportsysteem ingetekend dat ter hoogte van het dekhuis omhoog klimt en achter het dekhuis naar buiten komt. Via goten, die zowel aan SB als aan BB gebruikt kunnen worden, al naar gelang de situatie van het afmeren, kan het schip de kolen lossen. Het schip, de romp lijkt veel op de “St.-Annaland”, zal waarschijnlijk in diezelfde periode getekenden uitgewerkt zijn (Bnr. 497-1916).

Het schip op deze tekening heeft de eindstreep nooit gehaald. Na de “St.-Annaland” bestelde de SHV (Rotterdam) nog een tweede kolenschip, de “Schieland” (Bouwnummer: 498-1916), die een iets gewijzigde configuratie had in vergelijking met de ‘St.-Annaland’.

Waarom het schip op de tekening nooit is gebouwd is iets wat wij niet weten. Misschien vond de SHV het niet toepasbaar. Misschien was het technisch moeilijk te bouwen. Misschien was het een ontwerp voor een onbekende opdrachtgever.

Collectie: Stichting Erfgoed Werf Gusto
Tekeningen geschonken door P. van Dijck Maassluis


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019