Tewaterlatingen Scheepswerf ‘Maasdijk’ Schiedam

Leestijd: 4 minuten

Bouwnummer: 31 ‘Damsterdiep’

Gisteren tegen half  12 is met goed gevolg te water gelaten het stoomschip gebouwd op de N.V. v. d. Kuy en v. d, Ree’s Machinefabriek en Scheepswerf N.V. Maasdijk. De hoofdafmetingen schip zijn: lengte tusschen de loodlijnen 180′  –  0″; breedte 28′; holte toto hoofddek 14′  –  6″; holte tot gerezen achterdek 18′  –  6″; deadweight ongeveer 1100 ton; type raised Quarterdeck. Het schip is gebouwd onder de- hoogste klasse Norske Veritas en voor rekening van Holl. Vrachtvaart Mij. te Rotterdam, Dir. H v. Krieken.

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant 25 april 1919


Bouwnummer 33: ss ‘Spind’

Gistermiddag kwart over vijf is in bijzijn van vele genoodigden van de N.V. v. d Kuy en v. d. Ree’s Machinefabriek en Scheepswerf ‘Werf Maasdijk’, te water gelaten het stoomschip ‘Spind’. Dit schip, dat oorspronkelijk voor een Rotterdamse firma was bestemd, is gebouwd voor de Noorsche Aktien Gesellschaft te Farsund. Het behoort tot de hoogste klasse Norske Veritas, is tusschen de loodlijnen 180′ lang en 28′ breed, terwijl het deadweight ongeveer 1100 ton is. Onmiddellijk wordt weer de kiel gelegd voor een nieuw schip, terwijl voorbereidende maatregelen worden getroffen voor een stoomschip van 7500 ton., dat over ongeveer 10 maanden klaar moet zijn.

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant 25 september 1919


Bouwnummer: 34 ss ‘Poeldiep’ (ex-Mira Mar)

Zaterdag werd van de werf der N.V. Van der Kuy en Van Ree’s Machinefabriek en Scheepswerf, werf ‘Maasdijk’ te Schiedam, met goed gevolg te water gelaten, het onder werfnummer SS. 34 bij haar in aanbouw zijnde stoomschip. Van dit type zijn reeds 3 schepen afgeleverd. Genoemd schip is van het verhoogd achterdek type en is lang 180 duim 0 voet, breed 28 duim 0 voet en bol tot aan het opperdek 14 duim 6 voet, laadvermogen 1060 ton. Het schip wordt uitgerust met een triple Expansie machine van 600 I P.K. Op de vrijgekomen helling werd onmiddellijk de kiel gelegd voor eenzelfde type stoomschip.

Bron: Schuttevaêr; weekblad gewijd aan de belangen van den handel en de binnenlandse scheepvaart, jrg 31, 6 maart 1921


Bouwnummer 53: ss Mari Tere*

Gisternamiddag is van de werf Maasdijk van de N. V. Van der Kuy & van der Ree’s Machinefabrieken & Scheepswerven, alhier, met goed gevolg te water gelaten het stoomschip  ‘Mari Tere’, gebouwd voor Spaansche rekening. Op de vrijgekomen helling zal de kiel gelegd worden voor het stoomschip no. 54, voor rekening van de N. V. Van der Eb & Dresselhuys’ Scheepvaart Mij., Rotterdam, met een laadvermogen van ongeveer 8000 ton.**

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant 29 juli 1920

Bouwnummer: 51 ‘Alcyone’

Van de werf  ‘Maasdijk’ van de N.V. Van der Kuy en Van Ree’s Machinefabrieken en Scheepswerven te Schiedam is met gunstig gevolg te water gelaten het s.s. „Alcyone”, het eerste van de twee zusterschepen, op deze werf in aanbouw voor Van Nievelt, Goudriaan en Co.’s Stoomvaart-Mij. te Rotterdam. De hoofdafmetingen zijn: lengte tussen loodlijnen 375′, breedte 52′, holte tot aan sheltertlek 35′– 91′. Het laadvermogen zal bijna 8000 ton bedragen. Het schip is gebouwd onder speciaal toezicht en onder hoogste klasse Lloyd’s Scheepvaart-Inspectie, Havenarbeid en Reeders en is voorzien van 3 dekken, 7 waterdichte schotten en een dubbele bodem, verdeeld in 12 waterdichte tanks, die zich over de gehele lengte van het schip uitstrekt.

Achter de machinekamers bevindt zich de dieptank, die ingericht is voor het vervoer van eetbare olie. Voor- en achterpiek, dubbele bodemtanks en dieptank zijn ingericht zowel voor waterballast als voor stookolie, uitgenomen dubbele bodem tank no. 6. die dient voor het medenemen van voedingswater voor de stoomketels. Op het bovendek zijn de stalen dekhuizen aangebracht, waarin de diverse verblijven ondergebracht zullen worden, waaronder ruime hutten voor 12 passagiers. De hoofdmachine is van het triple expansie systeem met oppervlak condensatie en Stophenson’s Schaarbeweging. Het vermogen zal 2100 I.P.K. bedragen. De ketels zijn voorzien van Hoyden’s forced draught installatie en Smits oververhitters tot een temperatuur van 350 gr. C. De gehele machine-installatie is eveneens door bovengenoemde werf vervaardigd.

Bron: Schuttevaêr; weekblad gewijd aan de belangen van den handel en de binnenlandse scheepvaart, jrg 33, 7 mei 1921


 Bouwnummer 52 ss ‘Alwaki’

Zaterdagmiddag om drie uur had aan de Werf ‘Maasdijk’ van de N.V. van der Kuy van der Ree’s Machinefabrieken en Scheepswerven Schiedam, met gunstig gevolg de tewaterlating plaats van het stoomschip ‘Alwaki’. De doopplechtigheid werd verricht door mevr. Duyfhuizen en onmiddellijk nadat de laatste beletselen waren weggenomen, gleed de massale romp van het bijna 11.000 tons waterverplaatsende vaartuig in zijn element. Dit stoomschip is de tweede van de twee zusterschepen, op deze werf in aanbouw voor rekening van Van Nievelt Goudriaan & Co’s Stoomvaart Mij. te Rotterdam. 

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant 27 maart 1922


.


* Geen foto beschikbaar, ook niet als ‘Ciutat de Tarragona’. In 1927 werd het schip gekocht door Matías Mallol Bosch S.A. in Tarragona, Spanje.
** Dit schip is afbesteld. Waarschijnlijk is de opdracht gegaan naar De Klop in Sliedrecht. Volgens gegevens van marhisdata.nl heeft De Klop in 1922 een 8000 ton vrachtschip afgeleverd aan de N. V. Van der Eb & Dresselhuys’ Scheepvaart Mij., Rotterdam met de naam ‘Maraglo’.

Laatst bijgewerkt op: 29 november 2023

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf