J.D. Bax


 Toen JD Bax en ir. Hans Sjouke in juli 1975 benoemd werden tot directieleden van scheepswerf Gusto in Schiedam, kon het nog goed komen. Er hingen donkere wolken over de Nederlandse scheepsbouw, maar Gusto had een reputatie als innovatieve ontwikkelaar van offshore-instalaties. Een jaar later zag het er somberder uit. Algemeen directeur dr. ir. Lex van Gunsteren legde zijn functie neer na onenigheid met het moederbedrijf IHC-Holland. Het stond Van Gunsteren tegen dat IHC-Holland niet meer wilde investeren in ‘alleskunner’ Gusto dat nota bene  nog een innovatieprijs won. 

Sjouke volgde Van Gunsteren op en vormde met JD Bax de tweehoofdige directie – tot de sluiting van de werf in juli 1978. De Beleidscommissie Scheepsbouw had de subsidiekraan dichtgedraaid. De werknemers aan de Maasdijk in Schiedam waren woedend, de gemeente Schiedam was verbijsterd. Bax had de sluiting niet kunnen voorkomen, maar verrichtte daarna wel een huzarenstukje door de engineerafdeling overeind te houden. De afdeling was ondergebracht bij het Rijn-Schelde-Verolme-concern (RSV). Maar Gusto Engineering was de parel op de kroon van de scheepswerf geweest en verdiende een toekomst met meer aandeelhouders, betoogde JD Bax gloedvol. Hij bereikte dat IHC en IHC Inter in 1980 voor één derde eigenaar werden van het nieuwe bedrijf IHC Caland aan de ’s-Gravelandseweg in Schiedam. Toen RSV in 1983 ten onder ging, ging Gusto Engineering in zijn geheel naar IHC Caland Holdings. In 1988 kocht Gusto Engineering het in hefplatforms gespecialiseerde MSC op. 

Marine Structure Consultants (MSC) bestond uit ongeveer 35 engineers die voorheen bij werf Gusto hadden gewerkt en nog voor de sluiting in 1978 een eigen bedrijf oprichtten. Door het samengaan kwamen oude collega’s weer bij elkaar. GustoMSC houdt tegenwoordig kantoor in de voormalige timmerfabriek van Wilton-Fijenoord aan de Karel Doormanweg te Schiedam. Tot zijn pensioen in 1999 stond Bax aan de leiding.  

Vorige week woensdag kwam hij te overlijden, op 86-jarige leeftijd in het Wassenaarse verpleeghuis Johannahuis. Hij was daar liefdevol verzorgd, laten zijn vrouw Eveline Bax-Fortuyn en de kinderen en kleinkinderen weten. 

Jan Diederick Roeland Anthony Bax werd door vrienden en collega’s en vrienden kortweg JD genoemd. Hij was een zoon van de oud-directeur van IHC De Klop in Sliedrecht. Hij was van 1986 tot 1994 statutair directeur van SBM (het huidige SBM Offshore) en vervolgens voorzitter van de Raad van Bestuur van IHC Caland. In 1999 ging hij met pensioen, maar daarna was hij nog commissaris bij Vopak, Klépierre, Smit Internationale en Oranjewoud. Hij was officier in de Orde van Oranje-Nassau.

31 mei 2022 W.A.H.M. Vossen

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf