Helmut Hirsch


Helmut werd op 21 juli 1941 als zoon van een Oostenrijks gezin geboren in Berlijn. Vanaf 1945 woonde hij in Nederland. 

Na het beëindigen van de lagere school volgde hij een avondopleiding L.T.S. Scheepsbouw. Ook volgde hij de opleiding Bemetel Scheepsbouw.  In 1955 trad hij in dienst van Werf Gusto. als leerling ijzerwerker. In 1959 bekwaamde hij zich verder als leerling Mallenmaker en werd van 1960 tot 1964 aangesteld in de functie van Mallenmaker.  Van 1965 tot 1966 volgde hij een opleiding als Optisch Tekenaar en werd in 1966 aangesteld als Optisch Tekenaar. Deze functie verruilde hij voor die van Werkvoorbereider-Calculator Scheepsbouw in 1969.

In 1970 werd hij Ass. Productieplanner Scheepsbouw, waar hij ook tijdelijk fungeerde als Chef Afbouw Scheepsbouw , verantwoordelijk voor de afbouw van S.B.M. en het boeienleggerschip ‘Installer 1 (Co. 865) ‘.

Van augustus 1972 tot december 1972 werd hij aangesteld in de functie van Subcontractor Coördinator. Projecten uit die periode waren het boorschip ‘Havdrill’ (Co. 907) en de Ferries ‘Free Enterprise VI en VII (Co. 881 en 882) ‘.

In 1973 begon voor Helmut het grote USA-avontuur en werd hij bij IHC Holland Marine Corporation in Texas aangesteld als Scheepsbouwadviseur. Hij werd later in dat jaar verantwoordelijk voor de opzet van een bedrijfsbureau in Texas en kreeg de functie Chef Bedrijfsbureau.  In oktober van dat jaar werd hij aangesteld als General Manager van IHC Holland Marine Corporation in Texas en was direct verantwoordelijk voor het afbouwen van het eerste booreiland op de Ingleside werf. Op dat moment werkten er 650 personeelsleden.

Na het afsluiten van het USA-avontuur door IHC Holland in 1974 kwam Helmut terug naar Nederland en kreeg de functie van Toezichthouder Uitbesteding op de werf in Slikkerveer. Hij was verantwoordelijk voor de afbouw van de opslagboei ‘ELSBM’ (Co. 925) voor Shell.

Vanaf 1974 tot de sluiting van de werf in 1978 werd Helmut ingezet als Subcractor Coördinator, Chef Eindmontage Logistiek, Afbouwchef Scheepsbouw en Technisch toezichthouder. In deze functies was hij betrokken bij bijna alle offshore-producten van IHC Gusto BV, zoals de Co. 944 ‘Maerskdrill’, Co. 928 ‘Viking Piper’, Co. 943 ‘Assembler 1’ op de RSV werf in Heusden, Co.947 ‘Petrel en Co. 949 ‘Pelerin’. 

In 1974 werd hij als Technisch toezichthouder aangesteld bij N.C.M. in Gouda bij de fabricage van twee bracings voor de Co. 928 ‘Viking Piper’. 

Na de sluiting van Werf Gusto n 1978 stapte Helmut over naar de VDSM ( Verolme Dok en Scheepsbouw Maatschappij NV),  waar hij eerst Plv. Projectleider Scheepsbouw en in 1980 Projectleider Scheepsbouw werd en o.a. gewerkt heeft aan de ‘Ostrea’ en de poten van de ‘Petro Baltic’.

Tijdens zijn pensionering was Helmut nog erg betrokken bij zijn oude werkgever Werf Gusto. Hij was lid van de GustoMSC History Group. Zijn gezondheid verhinderde hem, dat hij actief aan de vergaderingen kon deelnemen.  Op verzoek van  de St. Erfgoed Werf Gusto heeft Helmut heel veel werk verzet bij de verdere uitbouw van  de Facebookpagina van Werf Gusto en een Facebookgroep voor Werf Gusto. Met grote ijver publiceerde hij dagelijks (zelfgemaakte) foto’s uit zijn lange Gustogeschiedenis. Zijn honderden foto’s zijn nog altijd te vinden op de Facebookpagina. 

Op 5 januari 2023 ontvingen wij het bericht, dat hij wegens zijn slechte gezondheidstoestand moest stoppen met de Facebookactiviteiten van Werf Gusto. Kort daarna overleed Helmut.

Exloo, 28 februari 2023
Dirk Allewelt

Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf