Werf Gusto, hoe zat het ook weer?

Leestijd: 2 minuten

Opgericht in 1862
In 1862 werd de firma A.F. Smulders opgericht, een ijzergieterij in ‘s-Hertogenbosch. Enkele jaren later startte de firma een scheepswerf in dezelfde stad. In de tientallen jaren die daarop volgden hield de firma zich echter ook bezig met diverse dingen als grondverzet en kunstbotermachines en kochten zij verschillende bedrijven (zoals ketelmakerijen en ijzergieterijen) door heel Nederland op.

Twee hallen in de Nieuw Mathenesserpolder
De zoons van A.F. Smulders, Henri en Frans Smulders, richtten zich in 1903 op het bouwen van twee hallen op de toekomstige Werf Gusto in de Nieuw Mathenesserpolder, tussen Schiedam en Rotterdam. Op 1 juni 1905 werd Werf Gusto feestelijk geopend met een diner en rondvaarten. In datzelfde jaar zijn er al honderd mensen werkzaam bij de werf en binnen vijf jaar waren het er ruim 600. In november 1905 werd het eerste schip van de helling gelaten. Gusto telde al snel mee als belangrijke scheepswerf en machinefabriek!

Vanaf ongeveer 1914 hield de Werf Gusto zich voornamelijk bezig met baggermolens, hopperzuigers, drijvende kranen, vrachtschepen en marineschepen, maar het bedrijf hield zich daarnaast ook nog bezig met andere offshore-bouwprojecten. Zo kreeg het bedrijf in 1959 de opdracht van Shell om een booreiland te bouwen – het eerste eiland buiten de Verenigde Staten. Het boorplatform ‘Seashell’ kwam voor de kust van Qatar te liggen. Uitgebreide informatie over Gusto is te vinden op de website werf-gusto.com

De Westerhavenbrug is ook door Gusto gemaakt: in 1937 leverde het bedrijf de brug op.
Foto: Digitale Collectie St.-Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.

Willem Elsschot schreef ‘Kaas’
In het boek ‘Kaas’ van Willem Elsschot, uit 1933, komt Gusto voor als de General Marine and Shipbuilding Company. Elsschot heeft in zijn boek het bedrijf naar Antwerpen verplaatst, maar de namen van de collega’s van de hoofdpersoon komen allemaal overeen met medewerkers van Werf Gusto. Logisch, want Elsschot heeft enige jaren bij Gusto gewerkt en beschreef in het boek dus zijn eigen collega’s.

Na 73 jaar sloot Werf Gusto als gevolg van een politieke beslissing zijn deuren, ondanks een grote demonstratie van het personeel op het Binnenhof in Den Haag en een protestmars door Schiedam.


Geschiedenis van een Schiedamse scheepswerf