Bnr. 413: South Australian (1911)


Gister werd van de werf Gusto van de firma A. F. Smulders alhier met goed gevolg te water gelaten de stalen romp van een zeewaardigen zuiger met snijkop en pers-inrichting bestemd voor de regeering van Zuid-Australië. De hoofdafmetingen van het schip zijn: lengte 42 M., breedte 9 M. en holte 3.50 M.

De hoofdmachines voor het drijven der zand-pomp bij het baggeren en der schroef onder het varen, is van het triple expansie systeem en kan ruimschoots 725 1.RK. ontwikkelen. Verder bevinden zich verscheidene kleinere stoommachines aan boord voor het aandrijven van den snijkop der zuigbuis, van de lieren, voor het bedienen van den onafhankelijken condensor en voor het leveren van electrisch licht. Al deze machines worden gevoed door 2 scheepsketels van 120 vierkante meters verwarmend oppervlak elk, werkend met een druk van 13 atmospheren.

Het schip, dat onder speciaal toezicht van Lloyds gebouwd wordt, heeft een zuigdiepte van 13 M., een opbrengst van ongeveer 1500 ton per uur bij het baggeren in vaste klei, en een vaarsnelheid van 9 knoop. De gebaggerde grond kan weggeperst worden tot op een afstand van 1500 voet bij een hoogte van 20 voet boven de waterlijn.

Deze zuiger zal de reis naar Australië onder eigen stoom ondernemen.

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant | 1911 | 


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019