N.V. De Komeet

Leestijd: 4 minuten

In juni 1920 kreeg de machinefabriek N.V. De Komeet een vergunning van de gemeente Schiedam om in het pand Buitenhaven 90 een machinefabriek te starten. De aanvraag was ingediend door de heer I.A. Breber, die ook een machinefabriek in 1904 had opgericht in Vlaardingen onder de naam Vlaardingse Machinefabriek Breber aan de 1e Van Leijden Gaelstraat nummer 7. De statuten voor de nieuwe onderneming in Schiedam werden gepubliceerd in de Staatscourant no. 173 in september 192o.
‘De Komeet’ was later een nevenbedrijf van de Koninklijke Fabriek van Melkproducten en Voedingsmiddelen „Hollandia” in Vlaardingen. Voor dit bedrijf fabriceerde ‘De Komeet’ blikken verpakkingsmiddelen. Beide ondernemingen waren onderdeel van het Zwitserse Nestlé-concern.

Voetbalvereniging ‘V.V. De Komeet’
In juni 1928 werd door het personeel van ‘De Komeet’ een voetbalvereniging opgericht. De eerste secretaris van de vereniging ‘V.V. De Komeet’ was de heer M. v.d. Meer. De eerste wedstrijd werd gespeeld op 6 juli 1928 tegen een elftal van Vlaardingse onderwijzers. Plaats van handeling was het terrein van de V.V. Vlaardingen in Vlaardingen-Ambacht. Op 14 maart 1929 werd in Schiedam de ‘Schiedamsche Amateur-Competitie’ opgericht. De competitie werd gevormd door voetbalverenigingen, die op zomeravonden wensten te spelen en de verenigingen moesten gevormd van personeel van kantoren, fabrieken of instellingen. Niet meer dan acht elftallen mochten aan deze competitie meedoen. Ingeschreven hadden: V.V.R. (Voetbalvereniging Roelants), P.S.V. (Politie Sport Vereeniging), Vooruit (Supportersclub van Hermes D.V.S.), S.F.C. (Standaart’s Football Club), V.V. De komeet (N.V. De Komeet) en ‘Pro Patria’ als uitzondering. ‘Pro Patria’ was een op 30 april 1920 opgerichte amateurvoetbalvereniging. Beter bekend bij de volbloed Schiedammers als PPSC (Pro Patria Stormvogels Combinatie).

In september 1929 werd een Zaterdag-Amateurs Competitie opgericht. Alleen spelers die niet aangesloten waren bij de R.V.B. (Rotterdamse Voetbal Bond) of N.V.B (Nederlandse Voetbal Bond) waren speelgerechtigd. De competitie bestond uit: ‘V.V. De Komeet’, H.V.O. (Havenbedrijf Vlaardingen-Oost), Sunlight (Vlaardingen), B.V.A. (Bouwvakarbeiders Vlaardingen) en C.V.T. (Stoomkuiperij C. van Toor, Maassluis).

Aan het eind van het eerste seizoen van de Zomeravond Competitie verloor de selectie van ‘De Komeet’ in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap nipt met 1-0 van Standaart’s FC. Aan het eind van de Zomeravond Competitie van 1931 werd ‘De Komeet’ kampioen en werd het bovendien het driejarig bestaan van de Zomeravond Competitie groots gevierd in het Musis Sacrum aan de Lange Haven in Schiedam.

Uitbreiding & Investeringen
In juli 1929 werd via onderhandse aanbesteding de uitbreiding van het bedrijf gegund aan de heer G.A. Slavenburg voor een bedrag van ƒ15. 303,-. In december 1935 ontving de onderneming toestemming om het machinearsenaal te mogen uitbreiden met 4 elektromotoren, die op hun beurt een frais-, een slijp- en twee boormachines moesten aandrijven. In juli 1944 verleende de burgemeester van Schiedam nog een vergunning voor uitbreiding in het pand Buitenhaven 90, maar niet gespecificeerd waarvoor (Verboten?).

Overlijden van de oprichter I.A. Kreber
De heer Kreber overleed op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Schiedam. De heer I. A. Kreber, oud-directeur van de N.V. De Komeet, fabriek voor fijnere werktuigen in Schiedam en van de N.V. Vlaardingsche machinefabriek I. A. Kreber, in Vlaardingen. Kreber, die enige jaren, nadat hij zich uit de zaken had teruggetrokken, in Schiedam woonde, werd geboren in Ridderkerk. Na eerst gewerkt te hebben in enkele fabrieken en op enkele werven in Vlissingen, Nijmegen en Rotterdam, vestigde de heer Kreber zich in 1904 in Vlaardingen, waar hij zijn eerste fabriek stichtte. In 1920 werd ‘De Komeet’ in Schiedam opgericht.

Tafeltennisteams ‘Komeet I en II’
In 1948 konden we lezen in het WF-Nieuws dat er een vriendschappelijke ontmoeting was geweest tussen de tafeltennisteams van WF (Wilton-Fijenoord) en De Komeet I en II. Beide ontmoetingen sloot WF af met winst.Moet foto komen!
De sportvelden aan de Damlaan met Spelmoment uit de voetbalwedstrijd Hermes-DVS tegen Sparta op het veld aan de Damlaan (1952). Op de achtergrond molen de Vrijheid aan de Noordvest.
Opname Gemeentearchief Schiedam / beeldnummer 19536.

Algemene Bedrijvencompetitie na WO II.
In 1955 werd door de Vegla (Verenigde Glasfabrieken) voor het zesde jaar op rij een bedrijfscompetitie voor Schiedam uitgeschreven. Deelnemende bedrijven waren: Fontijne, Coöperatie D.E.S., Bakkerij de Geer, De Schiedamse Cartonnagefabriek, De Komeet, Scheepswerf Ouwens, Scheepswerf Nieuwe Waterweg en een elftal van de Schiedamse Posterijen de ‘Postschutters’. Er werd gespeeld onder auspiciën van de R.V.B. (Rotterdamse Voetbal Bond) en volle medewerking werd verleend door de S.B.L.O. (Schiedamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding). Daardoor kon de AB-competitie beschikken over de terreinen bij de Laan-Slootseweg en aan de Damlaan. In 1961 is de naam van de competitie veranderd in AB-competitie (Algemene Bedrijven Competitie). In het jaar 1961 werd er voor de laatste keer een elftal van ‘De Komeet’ ingeschreven voor de Algemene Bedrijfscompetitie.

Brand
In december 1954 brandde het kantoorgedeelte van de fabriek geheel uit.

De Komeet Bedrijfsschool
In 1957 kreeg ‘De Komeet’ als vierde bedrijf in Schiedam, na Wilton-Fijenoord, Werf Gusto en Fontijne, een eigen bedrijfsschool. Na de uitbreiding van het machinepark in 1957 werden jongens na de Lts-opleiding in dienst genomen, waar ze werden opgeleid voor het Bemeteldiploma.

Sluiting van het bedrijf
Eind 50er jaren werd al duidelijk dat wilde ‘De Komeet’ nog rendabel werken, er ingrijpende veranderingen zouden moeten plaatsvinden. De machines en fabrieksgebouwen waren sterk verouderd. Geld om het bedrijf te moderniseren was er niet. Besloten werd de productie te staken per 31 december 1963. Het bedrijf werd opgeheven eind 1963. Er waren nog plannen het bedrijf te verplaatsen naar het oosten van het land. Op dat moment draaide ‘De Komeet’ goed, had een goed gevulde orderportefeuille en had klandizie voornamelijk in West-Duitsland. Thomassen en Drijver uit Deventer hadden daar waarschijnlijk uit concurrentieoverwegingen geen zin in en besloten daarop de ‘marktpositie’ van ‘De Komeet’ op te kopen.  Machinepark en inventaris werden verkocht aan N.V. Thomassen en Drijver uit Deventer, onder de voorwaarde dat ‘De Komeet’ de activiteiten zou staken per 29 december 1963. De 31 medewerkers hadden hun ontslag aanvaard (Het Vrije Volk 9 oktober 1963). De vakbonden waren volledig op de hoogte gesteld. Er was voor het personeel een regeling getroffen, die door de vakbonden ‘loffelijk en bevredigend’ werd genoemd (Het Vrije Volk 17 september 1963). De 31 medewerkers (gemiddelde tijd in dienst was 10 jaar!) van het bedrijf konden ergens anders worden ondergebracht. Het bedrijfspand werd toegevoegd aan de Anker & Kettingfabriek.


Bronnen:
Vlaardingenonbekend.nl
Gemeentearchief Schiedam: schiedam.courant.nu 1920

Laatst bijgewerkt op: 6 januari 2024