Wilhelmina-Dok

Leestijd: 2 minuten
ss Rotterdam IV in het nieuwe Wilhelminadok van Wilton Fijenoord in de Wiltonhaven in Schiedam.
Foto: Beeldbank Schiedam, Beeldnummer 40495 – Fotograaf: Onbekend.

De ss Rotterdam IV uit 1908 was een stoomschip, het vierde schip van die naam van de Holland-Amerika Lijn. Het schip werd gebouwd bij Harland & Wolff Ltd. in Belfast. Het moest de ss Rotterdam III opvolgen, die in 1906 door de HAL was verkocht. Nieuw was het volledig met glas afgesloten promenadedek, uniek voor de passagiersschepen die in die tijd de Atlantische Oceaan overstaken.

De ss Rotterdam IV maakte haar maidentrip op 13 juni 1908 van Rotterdam naar New York. Ze kwam daar op 7 juli aan met 1009 passagiers aan boord (445 in eerste klasse, 564 in tweede)

Met haar bruto tonnage van 24.000 ton was het schip in die jaren het grootste schip in de Nederlandse koopvaardijvloot. Enige tijd was het ook het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, tot deze titel naar de Statendam ging. Tijdens de winterseizoenen maakte de ss Rotterdam IV cruises in het Middellandse Zee gebied. Daarmee behoorde ze tot de eerste Nederlandse schepen die werden ingezet voor cruises.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het schip weer ingezet voor het transport van passagiers over de Atlantische Oceaan. In 1929 werd het schip verbouwd waarbij de indeling in drie klassen plaats maakte voor twee klassen. De capaciteit van het schip was hierdoor 517 passagiers in de eerste klasse en 1130 in de toeristenklasse. In 1935 liep het schip nabij eilandengroep Morant Cays nabij Jamaica op een rif. Het werd vlot getrokken en bij Wilton-Fijenoord in Schiedam hersteld. De ss Rotterdam IV werd in 1939 in Rotterdam opgelegd en uiteindelijk gesloopt in 1940.


Bron: Wikipedia

Laatst bijgewerkt op: 2 november 2023