Furness Scheepvaart & Agenturen N.V.

Leestijd: 2 minuten

Furness & Nephew Ltd. werd op 1 januari 1906 in Rotterdam opgericht als agenten van het Britse bedrijf Furness, Withy & Co. Ltd. in Londen.

Met de aankoop van de Neptune Steam Navigation Co. Ltd. door Furness Withy & Co. die een lijndienst verzorgde tussen Rotterdam en Baltimore, werd besloten een vestiging in Rotterdam te openen. Het nieuwe bedrijf werd gevestigd aan de Prins Hendrikkade nr. 9 in Rotterdam. Twee andere rederijen werden tussen 1910 en 1911 opgericht door Furness & Nephew Ltd; de Stoomvaartmij. Hollandia en de N.V. Indische Lloyd.

In 1912 werd Furness & Nephew Ltd veranderd in een Nederlands geregistreerd bedrijf en kreeg de naam Furness Scheepvaart en Agentuur Maatschappij N.V. De schepen werden ingezet op de Indiase en Indonesische diensten en de wilde vaart. De Rotterdamsche Scheepvaart Maatschappij is in 1912 opgericht door een van de directeuren van Furness. Tussen 1913 en 1914 werden de Stoomvaart Mij. Hollandia, de N.V. Indische Lloyd en Rotterdamsche Scheepvaart Maatschappij geïntegreerd in Furness Scheepvaart en Agentuur Maatschappij N.V.

In 1916 werd de Nederlandse dochtermaatschappij Furness gescheiden van het Britse Furness en had daarna alleen nog de naam gemeen. In 1922 beheerde Furness vier schepen in de Zuid-Hollandsche Scheepvaart Maatschappij (ZSHM), opgericht in 1917. Verschillende schepen gingen verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De eerste nieuw gebouwde schepen  kwamen in 1952 in de vaart voor de Zuid-Hollandsche Scheepvaart Maatschappij (ZSHM), maar het waren allemaal kleine vrachtschepen (coasters). In de beginjaren vijftig besloot de Mij. zich weer actief in het rederijbedrijf te begeven. Er werden twaalf coasters besteld die opgeleverd werden door de werf Gebr. van Diepen in Waterhuizen tussen de jaren 1952 en 1958. In 1966 nam Furness het Nederlandse bedrijf N.V. Teerbedrijf Uithoorn over dat gespecialiseerd was in het transport van bitumen en in 1972 werd dit bedrijf omgedoopt tot Theodora Tankers.

In 1965 nam Furness ,”Rederij Theodora waar ze al jaren bevrachter voor waren over. Theodora was een tankvaart rederij gespecialiseerd in het vervoer van vloeibare verwarmde zwarte producten en bezat.

Na 1966 werden de drogeladingschepen minder winstgevend en in 1968 werden de laatste schepen van de ZSHM verkocht. In 1970 werd een nieuwe onderneming geprobeerd met een reefer (Spitsbergen?), maar ook dit was geen succes en Furness werd na het laatste schip was verkocht  een transport- en logistiek bedrijf.

In 1995 werd Furness overgenomen door Koninklijke Pakhoed NV, Rotterdam en werd Theodora Tankers overgedragen aan de divisie Pakhoed Scheepvaart BV. In het najaar van 1996 besloot Pakhoed om Furness te verkopen aan de Hollandia Industrial Society. Theodora Tankers bleef onderdeel van Pakhoed Scheepvaart BV, samen met Gebr.  Broere.

Kort na de fusie van Pakhoed en van Ommeren (Vopak) werd bekend gemaakt dat Vopak Theodora Tankers in de aanbieding had. In de zomer van 2001 verkocht Vopak  de afdeling Theodora Tankers aan de Zweedse rederij Tarbit Shipping te Gotenburg.


Bronnen: The Shipslist  /  De beknopte geschiedenis van Furness  Scheepvaart & Agentuur Mij.

Headerfoto: Stadsarchief Rotterdam / Prins Hendrikkade / Uitg. J.H. Schaefer

Laatst bijgewerkt op: 1 november 2023