Jachtwerf ‘Ouwens’

Leestijd: 4 minuten

Begonnen als scheepswerf J.C. Ouwens (Overschie), ‘s-Gravelandschepolder 731, in later jaren gehuisvest aan de Oude Spuihaven, Schiedam. In mei 1922 werd samen met T. Maat (Vlaardingen) een scheepswerf gesticht. April 1925 ging de onderneming failliet. In 1927 werd door Ouwens een verzoek ingediend bij de gemeente Schiedam om een terrein aan de Spuihaven in Schiedam te kunnen huren. Bij de behandeling van dit verzoek door de Gemeenteraad op 9 november 1927 dook er plots een ‘probleempje’. Het bleek namelijk dat een gedeelte daarvan al door de heer Van Helden die op die plek al een timmerwerfje van roeiboten had, werd gehuurd. Van Helden had meer grond in gebruik dan was afgesproken en huurde daarvan een deel onder aan J.C. Ouwens. De Gemeenteraad besloot van een mug geen olifant te maken, trok ook zelf het boetekleed aan, omdat niet goed gehandhaafd was en besloot de grond toe te wijzen aan J.C. Ouwens. In 1930, 1932 volgen enige wijzigingen in terreinen, waaronder in 1938 een verlenging van het contract met 5 jaar van de verhuur van de grond van de werf (1050 ). De huurprijs van ƒ315,- per jaar bepaald bij het aangaan van het contract in 1932 bleef ongewijzigd.

‘s Winters staan de jachten van de watersportvereniging De Nieuwe Waterweg op de kant op stutten. Achter de jachten de dijk van het Balkengat en dáárachter de Nieuwe Maas.
Foto: Beeldbank Schiedam, Beeldnummer 35942 – Fotograaf: J. Valk. (bewerkt)

In 1942 staat het bedrijf bekend als Jacht- en Scheepswerf voorheen J.C. Ouwens. Vanaf 1955 tot 1966 legde de firma zich toe op de recreatievaart.

Mogelijk was J.C. Ouwens voor 1922 al actief aan de Wilhelmina haven waar de Scheepswerf Hou Zee gevestigd was. We hebben dat niet kunnen nagaan(red.). In de dagbladen komt deze naam in het geheel niet voor, dan alleen als uitroep van de vooroorlogse NSB.

Op de werf van Ouwens werd in de avond van 14 juli 1953 met goed gevolg een z.g. watertaxi te water gelaten. Het bootje werd gebouwd voor rekening van de heer C. v. d. Heiden, die sinds 1939 een taxidienst te water in de Schiedamse en Rotterdamse havens onderhield met goederenvervoer. De doopplechtigheid werd door mevr. v. d. Heiden verricht.
Foto: Dagblad De Schiedammer 14 juli 1953 – Fotograaf: Onbekend.

Kort na de feestelijke tewaterlating van de Greco 2, zie foto boven) werd in september een deel van de werf van Ouwens afgestaan voor de bouw van twee kleine clublokalen voor de Schiedamse Waterscouts.

Vanaf 1956 zijn ook de leden van watersportvereniging ‘De Nieuwe Waterweg’ welkom op de werf van Ouwens. Ze konden daar zelf hun jachten en zeilschepen bouwen, bijgestaan met goede adviezen van werfeigenaar Jan Ouwens. In de zomer van 1956 werden in korte tijd zes schepen te water gelaten die gebouwd waren door leden van de watersportvereniging. 

In 1958 vertrekt de watersportvereniging ‘De Nieuwe Waterweg’ naar eigen nieuw aangelegde ligplaatsen, die aangelegd werden en de Jachthaven in Schiedam. Bij de feestelijke officiële opening van de aanlegsteigers in september 1958 van de watersportvereniging in september werd J.C. Ouwens benoemd als erelid van watersportvereniging ‘De Nieuwe Waterweg’

De heer T. Hoogstad, trotse bezitter van dit luxe zeiljacht, is met vrienden bezig in de Pernissestraat in Schiedam met het plaatsen van zijn boot op een wagen, die het gevaarte zal vervoeren naar de jachtwerf van ‘Ouwens’ bij de Jachthaven. De boot is 7 meter lang en 2.30 meter breed. De heer Hoogstad heeft 2 jaar nodig gehad voor de bouw van het jacht.
Foto: De Rotterdammer 16 juni 1959 – Fotograaf: Onbekend

VVSO (Voetbalvereniging Scheepswerf Ouwens)
Vanaf 1954 worden in de dagbladen successen gemeld van het uit zijn naam voetballende elftal dat meedeed aan de Vegla-bedrijfscompetitie, bestond uit buurtgenoten van het ‘Nieuwsticht’. Het team wist zowel in 1954, 1955 en 1957 de competitie als kampioen af te sluiten.

Werf Havenstraat 1 in Schiedam
Ouwens vroeg in januari 1973 een vergunning inzake de Hinderwet. Hij wilde op zijn werf vier elektromotoren van elk 20 pk installeren. Ondanks de economische tegenslagen in de grote scheepsbouw in Schiedam gaat het met de bouw van de kleineren jachten goed. Ouwens & Co. diende in 1977 een aanvraag in bij de gemeente Schiedam om een stuk grond te mogen huren aan de Havenstraat17  van 1625 m2.

Herinneringen van personeelsleden
Alvorens ik bij Smulders (Werf Gusto) in dienst trad, heb ik in 1927 op 16-jarige leeftijd een vijftal maanden voor ƒ 5.– per week bij de fa. Ouwens gewerkt, een klein scheepswerfje aan de Spuihaven, op de plaats waar in later jaren het gebouw van de Provinciale Bibliotheek stond. Er werden daar o.a. stalen motorbootjes voor plezier- of vrachtvaart vervaardigd en de werf beschikte over een kleine sleephelling vanuit de Spuihaven. Alle werkzaamheden werden in de open lucht uitgevoerd; een houten loods diende voor wat houtbewerking en als magazijn. Gas of elektrische aansluiting was er niet, ver-licht werd er met petroleumlampen.
W. Chr. de Bree – Sceydam 1 maart 1986


Bronnen:
Schiedam.Courant.nu

Externe website:
Vereniging van Booteigenaren ‘Oude Glorie: Jachtwerf Ouwens

Laatst bijgewerkt op: 30 september 2024