Mayflower Resolution 2001

Leestijd: 2 minuten

Eind 2001 werd bij Gusto Engineering in Schiedam het eerste speciale installatieschip voor windturbines voor Mayflower Energy (VK) besteld. Gusto Engineering BV. lid van de IHC Caland Group, zou het vijzelsysteem leveren van de eerste van een reeks windturbineinstallatieschepen. Het contract werd toegekend door het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ingenieursbureau Mayflower Energy Ltd. Voor het eerste en tot nu toe unieke schip dat een nieuwe offshore-industrie ondersteunt. Het schip is besteld bij de Chinese scheepswerf in Shanhaiguan met een optie voor een tweede schip.

Dit speciaal ontworpen vaartuig kan, na aankomst op de installatielocatie, met zijn zes poten volledig uit het water worden getild. Nadat het schip uit het water is getild, wordt het een stabiel platform van waaruit een 300 tons kraan de windturbines wereldwijd veilig kan installeren.

Elke 60 meter lange poot wordt voorzien van het door Gusto ontworpen hydraulische vijzelsysteem met een capaciteit van 2500 mt elk. Het schip kan werken in waterdieptes van maximaal 35 meter.

Het systeem bestaat uit 48 grote hydraulische cilinders waardoor het 130 meter lange vaartuig volledig boven het water kan worden opgevijzeld. Het vijzelsysteem is van het dubbele cilindertype. Voor elke poot worden twee sets cilinders toegepast en elke set is in staat om de 2500 mt opvijzelcapaciteit te leveren. Er kunnen hoge opvijzelsnelheden worden bereikt. De Gusto bijdrage omvat niet alleen het ontwerp van de poten, spudcans en vijzelsysteem. Het omvat ook de fabricage en levering van alle hydraulische componenten en besturingssystemen voor de Mayflower Resolution. De componenten zullen net na de zomer van 2002 aan de Chinese scheepswerf worden geleverd voor installatie aan boord van het schip. Het eerste TIV-I-schip wordt naar verwachting begin 2003 opgeleverd. Het schip kreeg de classificatie DNV + 1A1, zelfheffende eenheid. Totale lengte is 130,5 m en een verplaatsing van ca. 14.000 ton. Dit contract was weer een aanvulling op de lange en veelzijdige referentielijst van Gusto Engineering.

 


 

Laatst bijgewerkt op: 13 oktober 2023