Werf Gusto moeder van SBM-Offshore


In 1958 gaf Shell de opdracht aan Werf Gusto voor de bouw van een prototype van een olieoverslag-boei voor op zee. Dit prototype was ontwikkeld door Shell. Deze boei is in 1959 uitvoerig getest door Shell in Indonesië en men was uitermate tevreden over de resultaten. Werf Gusto zag commerciële mogelijkheden voor de bouw en verkoop van dit soort boeien aan derden en opende onderhandelingen met Shell om ze in licentie te mogen bouwen. In 1965 werd de eerste commercieel gebouwde boei door Werf Gusto afgeleverd aan Oasis Oil in Libië. In 1968 stond Shell toe, dat Werf Gusto de boeien in eigen beheer mocht maken. Werf Gusto heeft daarvoor wel langere tijd royalty’s moeten betalen. Het schiep echter wel de mogelijkheid voor Werf Gusto de boeien verder te ontwikkelen en op maat te maken voor opdrachtgevers.

In 1969 is binnen IHC een afdeling opgericht, die zich specifiek ging bezighouden met de verkoop en serviceverlening van de boeien. De afdeling werd SBM Inc. genoemd en had als hoofdzetel Fribourg in Zwitserland. Het opzetten van de afdeling was op initiatief van Robert Smulders, die de eerste directeur werd in 1969. Werf Gusto bleef de boeien wel maken voor SBM Inc. Echter SBM Inc. was zeer succesvol en groeide uit tot een volwaardige IHC-vestiging, met een eigen verkoopapparaat, service-engineers etc. Om te kunnen concurreren is men in de 70’er jaren de productie gaan verplaatsen van Werf Gusto Schiedam/Slikkerveer naar werven dicht in de buurt van de locaties van de te plaatsen boeien. Toen Werf Gusto in 1978 de poorten sloot was SBM Inc. een zelfstandige onderneming binnen IHC Holland (Later IHC Caland). In 2005 is de naam IHC Caland vervangen door de naam SBM Offshore. Het is nu een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf met een miljardenomzet. Het hoofdkantoor van SBM Offshore is in 2015 verhuisd van Schiedam naar Amsterdam. Schiedam is nu een van de vijf Regional Centers van SBM Offshore.

Van producent van boeien is het bedrijf uitgegroeid tot een onderneming, die drijvende productie-oplossingen voor de offshore-energiesector biedt. Het bedrijf is marktleider in geleasede drijvende productiesystemen met meerdere units die momenteel in bedrijf zijn. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn het ontwerp, de levering, installatie, werking en de levensverlenging van Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) -schepen. Deze zijn eigendom van en worden beheerd door SBM Offshore en worden verhuurd aan haar klanten.

Foto: St. Erfgoed Werf Gusto / Fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 22 oktober 2021