‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

Uitgelichte foto


Bnr. 552 150 ton drijvende kraan ‘Gusto Kraan’. Hier afgemeerd aan de afbouwkade van de werf. Links in nog juist een klein stukje zichtbaar van de Gustohaven. Na de totale uitverkoop van de tijdens WO I ontstane ongewilde voorraad van drijvende kranen – de laatste werd verkocht aan de haven van Le Havre in 1926 – was er behoefte aan een eigen nieuwe kraan. Deze kraan, die eenzelfde giekvorm had als van de 200 ton’s kranen ‘Mammoth’ en ‘Simbad’ . De zo bekende kromming aan de bovenkant van de giek, die te zien is bij de 150 ton variant van voor 1920, is eruit gehaald.  

Het was deze kraan, die de bascules van de ‘Koemarktbrug te Schiedam in 1927 op het casco van een baggermolen hees (de latere ‘Sebou’).  De kraan werd ook ingezet voor ingehuurde klussen, zoals bij de RDM, SHV en bij het plaatsen van brugdelen in Dordrecht. De kraan werd verkocht aan de Sovjet-Unie in de 30’er jaren. Waar de kraan uiteindelijk terecht is gekomen is niet helemaal zeker. Door sommigen werd geopperd de haven van Riga, maar daar is niets over terug te vinden. Op de werf is nog juist een kegel voor een drijvende kraan zichtbaar. Waarschijnlijk is dat de kegel van, de later gebouwde opvolger van deze 

kraan, de ‘571’. De Oosterhaven is bijna niet meer te herkennen. Deze haven werd de ingang tot de Merwehaven, die en dat is rechts op de foto te zien, op dat moment nog niet klaar is. Meerdere emmerbaggermolens liggen in linie te werken aan het op diepte brengen van de toekomstige haven. Het silhouet rechts in de verte is de energiecentrale van Rotterdam. Nu is dat de omgeving van het Marconiplein in Rotterdam. Het ‘grote gat’ in de horizon is nu opgevuld met huizen en bedrijven in Schiedam-Oost en Rotterdam West. 

foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto | fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 21 november 2020

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam