Twee halve tewaterlatingen


Vertraagd door de stakingen werden eind april de twee helften van de voor Rusland bestemde pijpenlegger te water gelaten. Bij IHC Gusto Slikkerveer doopte Mevrouw A. Matveeva, echtgenote van de Zaakgelastigde van de Ambassade van de USSR, de ene helft van de “Suleyman Vezirov”. Direct daarop gleed de honderd meter lange en twaalf meter brede stuurboordhelft van de pijpenlegger te water.
De volgende dag was de bakboordhelft aan de beurt. Deze gebeurtenis, bij IHC De Klop, ging minder formeel. Wel waren er gasten, onder welke de Russische Handelsvertegenwoordiger uit Amsterdam, de heer V. V. Medzmeriashvili en de Russische toezichthouders bij de bouw.

Foto 2

Vol enthousiasme werden de stoppings weggeslagen. Sommige zaten zó vast, dat er behalve handkracht, luchtdrukhamers aan te pas moeten komen. Toen alles los was ging er een gejuich op. Onder deze aansporing zette de, ook 100 meter lange en 12 meter brede, constructie zich in beweging. Het was al weer een tijdje geleden, dat er bij De Klop op déze wijze een schip in de Merwede te water werd gelaten.
In Rotterdam is men inmiddels bezig de beide pontondelen aaneen te voegen. Dan wordt de pijpenlegger afgebouwd en beproefd, om vervolgens voor het transport weer in twee stukken te worden verdeeld.
Via Leningrad en over de Wolga worden de helften naar de Kaspische Zee gesleept.

Headerfoto: Na de doop van de halve pijpenlegger bij Gusto Slikkerveer gaat de stuur­boordhellt van de “Suleyman Vezirov” te water. Foto 2 Een dag later ging bij IHC De Klop de bakboordhelft van de pijpenlegger te water.

Bron+Foto’s: IHC Het Zeskant juni 1973
Fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019

Laatst bijgewerkt op: 13 december 2019