Succesvolle beproeving ‘Umm Elzemoul’


Na een moeilijke start is het er toch van gekomen, de ‘Umm Elzemoul’ (Co. 897) verliet, na geslaagde walbeproevingen, zijn „geboorteplaats” op zaterdag 4 februari (1978) op weg naar het Beerkanaal om daar aan zijn functionele beproevingen te gaan beginnen. Zaterdagmiddag ca. 5 uur kwam de ‘Umm Elzemoul’ op de plaats van bestemming aan. Al spoedig bleek dat het gras voor onze voeten was weggemaaid, in ons geval het zand voor onze cutter was weggezogen. De ons toegewezen plaats was reeds gebruikt als oefenterrein door onze collega’s van IHC Smit!
De zondag is door ons doorgebracht met het meten van de diepgang van de ‘Umm Elzemoul’, het peilen van de waterdiepte en uiteraard een laatste inspectie, om maandagmorgen na het verhalen direct te kunnen gaan baggeren. We kregen echter bezoek van een ongenode en onwelkome gast „het pechduiveltje”. Tijdens de laatste inspectie ging een gladpomp kapot. Besloten werd de pomp van het zusterschip, welke bij IHC Verschure ligt, te lenen, IHC Verschure zei ons alle medewerking toe en zou zorgen dat de pomp maandagmorgen direct gedemonteerd werd. Gusto zou om ca. 8.00 uur bij Verschure zijn om de pomp op te halen. Echter door de mist kon de chauffeur met de bankwerker niet op tijd van boord, dus: oponthoud. Uiteindelijk was de pomp toch in Schiedam om met een gecharterde sleepboot naar de ‘Umm Elzemoul’ gebracht te worden. Maar: de sleepboot kreeg motorstoring en kwam uiteindelijk, gesleept door een collega. met vertraging aan bij de ‘Umm Elzemoul’. Nog nooit heb ik een pomp zo snel zien monteren als deze gladpomp! Het verhaal is nog niet uit; ook deze pomp bleek defect. Onze monteurs hebben de pomp aan de praat kunnen krijgen en met de defecte pomp hebben we verder gedraaid.

De van IHC Smit geleende baggermeester, de heer Timmer, kreeg kennelijk de reuk van zand en ja, we konden onze contractuele verplichting na komen en de hele dag productie draaien. Kennelijk zag ons „pechduiveltje” het niet meer zitten en is van boord gegaan. Dinsdag hebben we achter elkaar zeven uur productie gedraaid. Woensdag en donderdag hebben wij in de harde NO wind en bij de temperatuur van -2°C de palen gestreken en donderdag zijn we welgemoed op huis aan gegaan, met de wetenschap een goed schip op tijd afgeleverd te hebben. Dit dankzij de enorme inzet van alle betrokken personen.

Tom Scholten

Bron+Foto’s: IHC Zeskrant maart 1978
Fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

 

Laatst bijgewerkt op: 9 februari 2020