Schiedamse werf Gusto heeft een digitaal museum, maar wil nog een drijvende kraan uit Rusland


De website werf-gusto.com geeft de bezoekers niet alleen informatie over de geschiedenis van de Schiedamse scheepswerf. Ook kunnen complete fotoboeken worden geraadpleegd en is er bijvoorbeeld informatie te vinden over andere Gusto-locaties.

De stichting Erfgoed Werf Gusto mag dan nog geen reactie hebben ontvangen vanuit Rusland, voorzitter Dirk Allewelt houdt goede hoop dat zijn plan om de drijvende kraan uit 1942 in 2022 naar Nederland te halen om in de Schiedamse Wilhelminahaven een bezienswaardigheid te worden, werkelijkheid wordt. ‘Nummer 787’ is de enige nog operationele kraan van Gusto, de roemruchte Schiedamse werf die in 1978 noodgedwongen de deuren moest sluiten.

‘Geen actie’
,,We hebben vernomen dat onze brieven aankomen en worden gelezen, maar er wordt verder geen actie ondernomen”, vertelt Allewelt. ,,Dat heeft te maken met het feit dat het voor de Russische scheepswerf nog niet opportuun is om de kraan over te dragen. Ook de moeizame relatie tussen Rusland en Nederland, als gevolg van diverse voorvallen waar men geen overeenstemming over kan bereiken, speelt een rol. We blijven het uiteraard proberen, ongeacht de politieke situatie.”

Tekst: Sandra Don 13-11-2019
Bron: AD.nl – Regio Waterweg 13-11-2019
Foto: Andrei Kharchenko


Stichting Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 18 december 2019