‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

‘Papieren rol met gedichten & anekdotes’


In 2019 hebben wij een bezoek gebracht aan de heer Ivo Mulders en zijn vrouw Toos. Ivo is een zoon van P.(iet)J. Mulders. Piet was bij leven schildersbaas bij Werf Gusto en was ook voorzitter van de onderafdeling ‘Beati’ – kunstschildersgroep – van de Gusto Personeelsvereniging. Tekenen, schilderen en dichten was zijn lust en zijn leven. Hij was jarenlang verbonden aan de redactie van het personeelsblad ‘Het Zeskant’. Hij verzorgde de tekeningen in het blad en publiceerde daarin ook met regelmaat over het wel en wee van ‘Beati’.

Bij dat bezoek aan zijn zoon, die trouwens in het bezit is van een uitgebreid archief van zijn vader, stuitten wij op een papieren rol met daarop gedichten en anekdotes uit de periode 1946-1947. De gedichten en anekdotes waren van de hand van werknemers van de werf en geven een goed inzicht over het wel en wee van de werf in die periode. Ook  gaf menigeen openlijk blijk van grote waardering voor ‘baas’ N.W. Conijn, die in die periode in hechtenis was genomen op verdenking van economische collaboratie in 1940-1945. In sommige gedichten klinkt de verontwaardiging door over wat hun ‘baas’ door de overheid is aangedaan.

Wat de precieze functie van de rol is geweest, is niet meer te achterhalen. Waarschijnlijk heeft het gediend als hart onder de riem voor N.W. Conijn in zijn laatste weken in hechtenis. Of de rol hem ooit is overhandigd en of hij hem ooit gelezen heeft is ook niet bekend, evenmin waarom de rol in de nalatenschap zit van P.J. Mulders, die trouwens verantwoordelijk was voor de tekeningen op de rol. 

U kunt de rol hier downloaden als document, of online bekijken in het onderstaande ‘flipboek’.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

 

rol: Erven P.J. Mulders / tekeningen: P.J. Mulders


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 28 januari 2021

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam