Overdracht CO. 860 “Pélican” juni 1972


Het boorschip “Pélican” gebouwd op de werf Gusto te Schiedam, is  gisteravond in de IJsselhaven officieel overgedragen aan de eigenaar, de Franse maatschappij “Somaser”. Bij de overdracht was de Franse Consul in Nederland aanwezig de heer J. Blanchard.

De “Pélican”, het modernste boorschip ter wereld, vaart dinsdag uit en gaat proefboringen verrichten op de Noordzee een 200 kilometer uit de kust van de Shetlandeilanden. De boringen worden verricht in opdracht van de Total. Het is de eerste keer in Europa dat een dergelijk schip is gebouwd. In Japan is wel een schip gebouwd, maar dit moest tijdens de boringen nog zijn ankers uitgooien: De “Pélican” hoeft dit niet meer te doen, want door middel van een aantal schroeven en computers wordt dit schip midden op zee tijdens boringen in evenwicht gehouden.

Het boorschip, ongeveer 150 meter lang, heeft 80 miljoen gulden gekost. Ter vergelijking: een gewoon vrachtschip kost 5 miljoen gulden. De hoogte van het schip is 62  meter. De voortstuwing gebeurt door twee verstelbare schroeven.

Tijdens het boren worden de commando’s gegeven door een computer, die de plaats bepalende gegevens ontvangt. Zodra het schip van een vastgesteld boorpunt wil afwijken, reageert de computer en houdt door middel van voortstuwingschroeven het schip In de juiste positie.

De boortoren die op het schip is geplaatst doet, volgens de plannen alleen maar dienst tijdens de boringen op de Noordzee. Daarna wordt er geboord in de Middellandse Zee. De boortoren wordt er dan afgehaald en er wordt een andere op het schip gezet, die voorzien is van een ,,automatic wrecking system”. Dit betekent, dat de buizen die voor het boren nodig zijn automatisch in de toren worden gebracht. 

bron: Rotterdamsch Nieuwsblad | Schiedamsche Courant 17 juni 1972


Alle foto’s: Gemeentearchief Schiedam / fotograaf: C. Kramer
foto’s zijn afkomstig van een contactvel gevonden in het Gemeentearchief Schiedam
foto’s zijn bewerkt door St. Erfgoed Werf Gusto


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020


 

Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2020