De koers is nu weer zuidelijk
AAN BOORD ZWARTE ZEE, 41° 45′ NOORD, 14° 40′ WEST, DINSDAGMIDDAG

Honderd mijl — en zelfs nog iets meer — zijn wij sinds gisterochtend vroeg teruggedreven. Honderd levendige mijlen over een oceaan, die door de orkaan van gisteren is herschapen in een onstuimige watermassa. Het fanatieke geweld is weliswaar iets afgenomen, maar er blijft nog steeds een meer dan pittige bries staan, die met kracht acht tot negen uit het westen Waait. De Ile de France jakkert voor de zee uit in oostelijke richting voort. De Zwarte Zee zwoegt voort, ieder uur drie mijl.
Het fanatieke geweld nam af
Vijf volle dagen ploeteren we nu op zo’n driehonderd mijl ten westen van Oporto heen en weer op een stuk water van ongeveer 75 mijl in het vierkant. Kapitein Poot ziet daar niets bijzonders in. „De kans dat het je op de Atlantische Oceaan tegen loopt, bedraagt in januari ten minste negentig procent. Van pech is geen sprake. Het zou zelfs puur geluk zijn geweest als wij geen slecht weer hadden ontmoet”. Het minst benijdenswaard waren vanochtend „boots” Van Beelen en zijn mannen. Meer dan twee uur kostte het hun om op een zwaar slingerend schip de sleden van de draad te vernieuwen. Toen ze eindelijk hun titanenstrijd gestreden hadden, was er niemand die nog een droge draad aan het lijf had. Uitgelaten zeeën wandelden speels over het achterdek, dat pas weer zichtbaar werd nadat het water in brede stromen door de poorten de weg naar buiten had teruggevonden.
VERLATENHEID
Intussen wordt het ons, in de kille verlatenheid van de winterse Atlantic, steeds meer duidelijk dat in Nederland wordt meegeleefd met het enerverende duel tussen de Zwarte Zee en haar woedende belagers. Er beginnen telegrammen te komen en knipsels uit onze krant hebben Dakar al bereikt. Die zijn daar aan boord gegaan van de Maas, zo vertelde de marconist van deze Smit-sleper aan „sparks” Van Langeraad van de Zwarte Zee. De opvarenden van de Schelde, die nu Gibraltar hebben bereikt, behoren iedere avond tot de trouwe luisteraars wanneer ik mijn verhaal voordroeg op de korte golf. En vanmiddag nog meldde de marconist van de Congokust, een schip van de Nederlandse Tank- en Paketvaart Maatschappij uit Amsterdam zich bij Kees van Langeraad. Hij had de eerste tijd het relaas over deze reis van de Zwarte Zee in het Algemeen Dagblad gevolgd. De Congokust voer nu ter hoogte van Kaap Finisterre en men vroeg zich af hoe het ons intussen was vergaan.
BRUG
Eerste stuurman Leen de Graaff verschijnt op de brug. Hij zal de wacht lopen, die bekend staat als de platvoetwacht. Kapitein Poot grijpt de telefoon en vraagt meester Van der Sluis in de machinekamer het aantal omwentelingen van de schroef op te voeren. Het worden tachtig slagen, negentig even later, en tenslotte 95. Gelijktijdig gaan er commando’s naar roerganger Ries Wijma. Koers 120′, 140°, 165′. Dat is bijna zuid voor. Wij gaan het dus weer proberen! De Zwarte Zee begint te rollen, als reactie op de zeeën die nu iets meer achterwaarts dan dwars in komen, De Ile de France volgt, vrij gewillig, omdat het eiland mee glijdt met de zuidwestelijke stroom, die steeds meer merkbaar door de westelijke zeeën heen loopt. Zodoende zijn wij nu, na bijna 36 uur, weer in de aanval gegaan. Het geeft een onbeschrijfelijke voldoening. En de ongemakken die het varen dwars van de zee met zich mee brengt, nemen wij gaarne voor lief.
Bron: Algemeen Dagblad
Tekst: Piet van den Broecke
fotograaf: Onbekend
Artikelenserie uit collectie familie Lissenberg Schiedam
De Zwarte Zee en Ile de France zijn beide gebouwd door vennoten van I.H.C. Holland N.V. De eerste door Smit te Kinderdijk en de tweede door Werf Gusto te Schiedam.
*Donderdag 6 januari vertrok het boorplatform onder grote belangstelling van de Werf te Schiedam. Op de rivier werd het getrokken door de sleepboten Azië, Europa, Schouwenbank en Steenbank, alsmede de sterkste sleepboot ter wereld, de Zwarte Zee. Op zee ging deze laatste alleen verder met de zware sleep voor een tocht van 2600 mijl. De belevenissen gedurende deze lange sleepreis werden dagelijks in het Algemeen Dagblad beschreven onder de aanduiding: “Op vijf poten naar Dakar”!
Tijdens de tocht naar zee werden o.a. filmopnamen gemaakt voor het bioscoopjournaal (Polygoon) en voor de Nederlandse, Duitse en Engelse televisie.
bron: Gusto Berichten No. 2 1966
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019
Laatst bijgewerkt op: 26 april 2019