De scheepsbouwgeschiedenis van Schiedam is iets om trots op te zijn, stelt Dirk Allewelt, voorzitter van de stichting Erfgoed Werf Gusto. Daarom pleit hij voor een scheepsbouwmuseum. De ruimte van de voormalige bibliotheek in het stadskantoor naast het Gemeentearchief zou een ideale locatie zijn.
Er was een tijd dat Schiedam, naast de vele jeneverdistilleerderijen en de glasfabriek, ook bekendheid verwierf met grote scheepsbouwwerven als Gusto, Wilton-Fijenoord, de Nieuwe-Waterweg en Gebr. De Jong. Die tijd is voorbij, de bedrijven zijn gesloten, maar hun sporen zijn nog altijd aanwezig.
De Stichting Erfgoed Werf Gusto vindt het dan ook hoog tijd voor een scheepsbouwmuseum in Schiedam. ,,Het is tot op de dag van vandaag moeilijk te verteren dat van de monumentale gebouwen van Werf Gusto niets bewaard is gebleven”, stelt voorzitter Dirk Allewelt. ,,Het is dan ook tijd voor bezinning. Men moet in Schiedam eens serieus gaan nadenken over een Scheepsbouwmuseum in de stad, waarin niet alleen Werf Gusto, maar alle Schiedamse scheepswerven een plaats krijgen. Zodat Schiedam en de rest van Nederland kan zien waar ondernemerschap en gezond verstand allemaal toe konden leiden.”
Bibliotheek
Allewelt heeft ook al bedacht waar het museum gevestigd moet worden: in de ruimte van de voormalige bibliotheek in het stadskantoor. ,,Een uitstekende locatie omdat het museum dan een directe verbinding heeft met onder meer het Gemeentearchief van Schiedam”, aldus de voorzitter.
Allewelt noemt het opmerkelijk dat er voor de jeneverindustrie zoveel aandacht is en voor de scheepsbouw niet. ,,Er is een Jenevermuseum gekomen en er zijn fietsroutes en vaarroutes door de stad langs alle lege pakhuizen en branderijen, die vertellen over een lang vervlogen tijd en van een industrietak die Schiedam ‘op de kaart zette’. Dat verdient de scheepsbouw ook.”
Onlangs werd bekend dat de ambtenaren van de gemeente Schiedam niet verkassen naar de ruimte van de bieb die in 2015 verhuisde naar de Korenbeurs, zoals was aangekondigd. De ruimte blijkt te klein te zijn en de verhuizing te duur.
Wat er wel gaat gebeuren met deze locatie, is nog onbekend. Wethouder Fahid Minhas gaf eerder aan dat het stadsbestuur nadenkt over een andere invulling van het pand dat op de begroting drukt vanwege een gebrek aan huurinkomsten. Een stedenbouwkundige aanpassing zou een oplossing kunnen zijn. Daarnaast moet het Stadserf als plein ‘geactiveerd’ worden en moet de route vanaf het station verder verbeteren.
Tekst: Sandra Don
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019
Laatst bijgewerkt op: 18 december 2019