Gusto Schiedam leverde een mammoetkraan af aan de Panamese firma lngram Micoperi. Een kraan zo hoog als de Euromast; een kraan die 1000 ton kan hijsen. 1000 ton oftewel een 1000 auto’s, tien grote locomotieven of alle inwoners van Maassluis! Natuurlijk is deze kraan niet daarvoor gebouwd. De opdrachtgever gaat ermee op zee werken waar naar olie en gas gezocht wordt.
Voor het plaatsen van vaste boorplatforms zijn zware kranen nodig en vooral in het Noordzeegebied. Berucht door zijn plotselinge zware stormen en korte golfslag. Dus zo snel mogelijk werken. Gauw een onderstel van zo’n boorinstallatie plaatsen. Zo’n constructie noemen de “oliejongens” een jacket. Dan met stalen heipalen dat in de zeebodem muurvast heien. Ook bij het leggen van pijpleidingen van aangeboorde olie of gasputten is snelheid van veel belang. Zoveel mogelijk meters pijpleiding in één keer leggen. De door Gusto gebouwde “PM 24” is daarvoor een machtig stuk gereedschap.

Het bijzondere is nog dat de geweldige kraan tot 500 ton hijsvermogen als een normale draaikraan kan worden gebruikt. Bij grotere lasten knikt men de kraanarm onderaan door en steunt deze op het dek van de ponton. Dan kan 1000 ton gehesen worden. Dus als drijvende bok. Het draaien van de kraan gaat onbegrijpelijk licht. Een Gusto-vinding, die reeds in 1910 op een 150 tons kraan voor Italië is toegepast. Een uiterst dun olielaagje onder zeer hoge druk zorgt voor een bijzonder “gesmeerd” ronddraaien.
De kraan is geplaatst op de romp van een tanker, waarvan de machinekamer is verwijderd. Door een explosie was deze namelijk zwaar beschadigd.
Zeer vroeg in de morgen van maandag 24 mei is de kraan gesleept door de sleepboot “Schelde” naar de Noordzee vertrokken. Het eveneens in Schiedam gebouwde jacket voor de Amerikaanse oliemaatschappij Amoco vertrok tegelijkertijd om door de “PM 24” in zee op zijn poten te worden gezet.
Bron: I.H.C. Het Zeskant juli 1968
Fotografie: I.H.C. Het Zeskant / Fotograaf: Onbekend
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019
Laatst bijgewerkt op: 18 december 2019