Het Torentje


Kantoor_1904
foto (1) Kantoor 1904 (foto: De Som der Delen)
Werf Gusto 1905
foto (2) Kantoorpand tot 1920 (foto: dredgepoint.org)
Hoofdkantoor Werf Gusto
foto (3) Kantoor na 1920 (foto: Gemeentearchief Schiedam)

Bouwjaar van het Torentje ergens rond 1920. Bij de bouw van het hoofdkantoor in 1904/1905 was niet voorzien in de snelle groei van Werf Gusto. Vandaar dat in de jaren na 1904 het kantoor twee keer is verbouwd tot de vorm waarin het tot 1978 aan de Maasdijk heeft gestaan. (in functie) De eerste uitbreiding betrof de plaatsing van een etage op het bestaande kantoor. (foto 2). De tweede verbouwing betrof de plaatsing van een schil rond het bestaande kantoor. De verbouwing is uitgevoerd onder architectuur van  bureau W. van Waalen aan de Heerengracht¹ in Amsterdam. De laatste aangepaste blauwdrukken voor de verbouwing dateren van begin 1920. Als je op foto’s kijkt van 1904/1905 zie je ogenschijnlijk een totaal ander gebouw dan op latere foto’s. Op latere foto’s gemaakt vanaf de werf richting kantoor is nog wel te zien, dat het originele kantoor verzonken ligt in het grotere kantoor. Je kunt dat zien aan het schuine dak, dat in 1904 de hoofdingang sierde en nu ergens in het midden van het gebouw verscholen ligt. Als ‘kers op de appelmoes’ werd na de verbouwing een mooi torentje op het kantoor gezet. Dat torentje gaf het kantoorgebouw een geheel eigen herkenbare ‘look’.

Op afstand kon je op foto’s Werf Gusto eruit pikken. Net zoals het ‘Hemagebouw’ op de Koemarkt in Schiedam. Heel beeldbepalend. Het oude en ietwat vervallen Torentje is gespot net over het nieuwe baanvak van de A4 ergens tussen Vlaardingen en Kethel. De bronzen letters GUSTO, die de hoofdingang sierden zijn netjes op volgorde gelegd in de dakgoot.

¹ Wellicht is dit de reden, dat het ‘Torentje van Gusto’ sprekend lijkt als een kleinere uitgave van de toren op het Paleis op de Dam?

bron: Gemeentearchief Schiedam


Foto’s: Tineke Mangnus 2015

Het torentje is in 2019 verkocht aan een particulier. Alleen de kap is na reparatie overgebleven. In juli 2021 is deze op een door de nieuwe eigenaar zelf gebouwde toren geplaatst in Hoek van Holland.


St. Erfgoed Werf Gusto 2021

Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2021