GustoMSC – Upgraden van ‘Audacia’ en ‘Balder’ (NL versie)


English version
In 2006 kocht ‘Allseas’ het in 2005 als bulkcarrier opgeleverde schip ‘Geeview’. ‘Allseas’ liet het schip ombouwen bij Keppel Verolme (Rozenburg) tot een diepzee pijpenlegger. Op dat moment de grootste pijpenlegger ter wereld. Bij het basisontwerp, dat door ‘Allseas’ ontwikkeld werd voor conversie van bulkcarrier naar pijpenlegger was GustoMSC betrokken. Grootste, buiten andere engineering taken, zichtbare deelname van GustoMSC is de SHF (Stinger Handling Frame), dat grotendeels in de boeg werd gebouwd. De HSF kan de hoek bepalen waaronder de stinger in het water wordt afgezonken. In de loop van 2007 werd de ‘Audacia’ opgeleverd aan ‘Allseas’. Op de foto ligt ze afgemeerd in het Calandkanaal.

Op de achtergrond een project van de oude Gustowerf (gesloten in 1978)/GustoMSC het semi-submersible kraanschip ‘Balder’. De ‘Balder’ en haar zusterschip ‘Hermod’ werden door Werf Gusto in 1976 ontwikkeld op basis van de eigenschappen van de door Werf Gusto ontworpen en gebouwde semi-submersible pijpenlegger ‘Viking Piper’ (Co. 928). Daar Heerema betrokken was bij de ontwikkeling van de pijpenlegger kreeg zij het idee dit concept te gebruiken voor kraanschepen. Heerema zocht contact met Gusto voor de ontwikkeling van de kranen, maar Gusto was ook geïnteresseerd in het ontwerp van het afzinkbare gedeelte. Heerema overhandigde haar studies en liet ze beoordelen door Werf Gusto. Omdat kraanschepen voor hun werkzaamheden minder afhankelijk zijn van windsnelheden, als wel het geval is bij boren en pijpenleggen op zee, kwam Gusto met een alternatief ontwerp van een semi-submersible romp. Heerema was onder de indruk en koos voor het Gusto-ontwerp. De ‘Balder’ werd uitgerust met twee kranen van resp. 3000 en 2000 ton. Gusto adviseerde het kraanschip elders te bouwen en niet in Schiedam, omdat tijdens de bouw van de pijpenlegger ‘Viking Piper’ bleek, dat Werf Gusto te klein behuisd was om schepen van dit kaliber te bouwen en dito kranen. Besloten werd de rompen van de semi-submersibles te laten bouwen in Japan door Mitsui en de kranen onder licentie door Sumitomo. Daar de Japanners de ‘Balder’ voor de helft van de prijs in vergelijking met Europese werven kon bouwen besloot Heerema er een tweede bij te bestellen: de ‘Hermod’. De kraanschepen werden afgeleverd in 1978 en Heerema was daarmee in één klap marktleider.

In de loop der jaren zijn diversen upgrades uitgevoerd aan de ‘Balder’, zoals upgrade van de kranen van 1000 ton extra hijskracht per kraan, aanpassingen aan de romp door de plaatsing van een diepzee pijpenlegsysteem. Op de foto is een upgrade zichtbaar van de ‘kleine kraan’. Boven op de enorme giek moest een andere tip komen (Fly-jib) om deze kraan geschikt te maken lading op het dek te hijsen, dat nodig was voor het pijpenlegsysteem. De kraan moest hoger worden en de tip moest onder een andere hoek werken. De ‘Fly-jib’ is ontwikkeld door GustoMSC en gebouwd door Bergum Staalbouw te Bergum. De ‘Fly-jib’ is destijds geïnstalleerd door het ernaast gelegen kraanschip ‘Thialf’.

Bron: Gusto Insight nr. 7 2002, Inside nr. 8 2006 nr. 9 2007, 150 years of Heritage pagina 60
foto: flicker.com / fotograaf: DirkJan[/one_half][one_half_last padding=”0


St. Erfgoed Werf Gusto 2021

Laatst bijgewerkt op: 9 augustus 2022