“Mei 1940 trad ik in dienst van Gusto Staalbouw en mijn eerste karwei was het herstellen van de verwoeste spoorbrug bij Kelpen (Bnr. 792) in Limburg”. Dit vertelde ons de heer Van de Es toen hij in het afgelopen jaar met pensioen ging. 26 Jaar was hij bedrijfsleider van genoemde afdeling.
“Na de oorlog waren we wéér met die brug (Bnr. 860) bezig. Hij was nog eens verwoest!”
Dit zijn de werkzaamheden van de mensen van Gusto Staalbouw: construeren, opbouwen en herstellen, nu eens hier, dan weer daar.
In de afgelopen dertig jaar zijn vele werken uitgevoerd, zoals bruggen, fabrieksgebouwen, installaties voor de kolenmijnen en hoogovens. We zullen enkele voorbeelden hiervan noemen.
In 1932 werkte men aan de spoorbrug bij Zaltbommel (Bnr. 673), daarna aan de verkeersbruggen bij Nijmegen (Bnr. 677) en Arnhem (Bnr. 684). Ook de brug bij Vreeswijk, een deel van de Moerdijkbrug en de Westerhavenbrug (Bnr.713) in Schiedam kwamen aan de beurt.
In de archieven lezen we verder over een brug in Sassenheim (Bnr. 738), drie bruggen (Bnr, 751) in Den Haag, de brug over de Noord bij Hendrik Ido Ambacht (Bnr. 748), de Hoornbrug (Bnr. 780) bij Rijswijk. En één in Rotterdam (Bnr. 948) en één bij Grouw (Bnr. 956), Huizen (Bnr. 962), Krimpen aan de IJssel (Bnr. 123), Gorkum (Bnr. 164) en over de Zandkreek (Bnr. 265 + Co. 857).
Van de laatste jaren herinneren we ons het bewegende deel van de Brienenoordbrug (Bnr. 167), een brug over de Heerengracht Bnr. 251) in Amsterdam en een basculebrug bij de Deltawerken in het Haringvliet.
Speciaal voor de werkzaamheden ten behoeve van de Limburgse kolenmijnen werd een afdeling in Geleen gevestigd. In september vorig jaar bestond deze zelfstandige vestiging 25 jaar.
Onlangs werd een belangrijke opdracht verkregen van de bij het Stikstofbindingsbedrijf behorende salpeterzuurfabriek van De Staatsmijnen. Toch heeft het grote probleem van het sluiten van de Limburgse kolenmijnen grote invloed op het produktieprogramma van Gusto Geleen. Meer dan ooit is nu de aandacht gericht op het verkrijgen van opdrachten van andere ondernemingen. Reeds werden verschillende werken uitgevoerd voor het Stikstofbindingsbedrijf. Het zeer nauwkeurige constructiewerk, dat anderhalf jaar geleden voor het Reactorcentrum in Petten (Bnr. 256) werd vervaardigd, mag niet worden vergeten. Het staalskelet van het Overbeekhuis (Bnr. 299) in Rotterdam, waarin ook het hoofdkantoor van I.H.C. Holland is gevestigd, werd in het Limburgse bedrijf klaargemaakt.
Het middendeel voor de brug over de Annabaai in Curaçao is in sectie’s gereed gekomen. Werken die onderhanden zijn De werkzaamheden aan de Volkeraksluizen (Bnr. 232) zijn nu vrijwel beëindigd. De bewegingswerken (Bnr. 298) van de Haringvlietsluizen worden beproefd en ook daar is het einde in zicht. Voor de verkeersbrug die bij Papendrecht (Bnr. 333) over de Merwede wordt gebouwd, vervaardigt Gusto Staalbouw de bewegingsinrichting van het beweegbare brugdeel en zorgt ook voor de montage van deze brug.

Groot werk wordt ook gedaan in Velzen, waar “Hoogoven 6” (Bnr. 330) in aanbouw is.
Op een geweldige betonnen funderingsplaat van ruim 30 meter in het vierkant en 3½ meter dik, zijn 8 betonnen kolommen van ongeveer 5 meter hoogte opgericht. Deze kolommen dragen de geweldige hoogoven, die in totaal 110 meter hoog wordt. Bij dit werk hoort ook het maken van de transportbanen, de stortkokers en andere staalconstructies van de gebouwen.
De Petro-Chemische Afdeling is een belangrijk onderdeel. Deze dochter van de Staalbouw Afdeling is zeer actief met het bouwen van “well-jackets”.
Op het Gusto bedrijf te Slikkerveer zijn in de afgelopen maanden de volgende jackets gebouwd: één voor het Noordzeegebied, één voor Nigeria en vier stuks voor gebruik voor de kust van West Afrika.
Bron+Foto’s: I.H.C. Het Zeskant februari 1967
Fotograaf: Onbekend
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019
Laatst bijgewerkt op: 23 december 2019