‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

G. Korswagen 1942-1967


‘Asters’ geschilderd door H. Domselaar, lid van Beati Schilderclub
Het schilderij is gekocht door de heer en mevrouw Korswagen in 1956 tijdens de 10e Beati Tentoonstelling.

De zoon van de heer G. Korswagen (Gerrit), Gerard Korswagen, stuurde ons de foto toe van het schilderij dat zijn ouders waarschijnlijk kochten in 1956 tijdens de 10e Beati Schilderclub Tentoonstelling bij Werf Gusto. Tevens stuurde hij ons nog bijgaande tekst opgetekend door een Vlaardingse krant. (jaartal onbekend)

In zijn woning aan de Huygensstraat (Vlaardingen) vertelt Gerrit met trots over zijn 25 jaar Gusto. „Ik heb daar in de loop van de tijd verschillende karweien klaargemaakt. Onder andere was ik als machine-bankwerker betrokken bij de brug over de IJssel bij Capelle, een zogenaamde “basculebrug”.” Geduldig legt hij aan de hand van foto’s en tekeningen uit wat dat is. Zo’n beetje een ouderwetse ophaalbrug, maar dan met een ingewikkelde ondergrondse tandbaanconstructie. Om de maten van het kolossale hef- en sluitmechanisme tot tienden van millimeters nauwkeurig aan te geven bedacht Korswagen een ingenieuze reuzepasser. „Zo’n ding mocht natuurlijk niet zwieberen”, zegt hij. Tot anderhalf jaar na de pensioengerechtigde leeftijd werkte hij nog aan de Brienenoord-brug. Toen het zover was werd hij bedankt door directeur Smulders voor het vele dat hij voor de Gusto gedaan had. „Jullie ook hartelijk bedankt voor het mooie werk”, moet hij ongeveer gezegd hebben.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2020

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam