‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

Free Enterprise V (CO. 755)

Free Enterprise V
Vierde veerboot in vijf jaar bij GUSTO van stapel

Schiedam — Op werf Gusto en op de Nieuwe Maas heerste zaterdag weer eens die unieke sfeer die een tewaterlating meebrengt, in dit geval de tewaterlating van de veerboot „Free Enterprise V”, gebouwd in opdracht van de Engelse rederij  „Townsend Car Ferries” in Dover door I.H.C. Holland.

Op de werf de vele Schiedammers. die veelal niet hun kinderen de werkelijk ijzige kou aan de Maas trotseerden om het altijd weer imposante schouwspel van de tewaterlating mee te maken. Op het water de boten van de rivierpolitie, die met hun blauwe zwaailichten de baan vrij maakten voor het nieuwe schip, en de sleepboten, die direct na de stapelloop zouden vastmaken om de „Free Enterprise” aan de kant te krijgen. Om tien uur precies werd de doop van het schip verricht door: Mrs. P. Fenn echtgenote van één der directeuren van de rederij en nadat de gebruikelijke fles champagne tegen de boeg van het schip was stukgeslagen liep de „Free Enterprise V” ander het geloei van sirenes en scheepstoeters soepel van stapel. 

De Free Enterprise is de vierde veerboot, die I.H.C. Holland binnen vijf jaar voor „Townsend Car Ferries” heeft gebouwd. Het schip heeft een capaciteit van 1200 passagiers en 200 auto’s en is gebouwd volgens het „roll on roll of” principe, waarbij de auto’s door kleppen in de boeg en de achterzijde het schip op en af kunnen rijden. De .,Free Enterprise V” zal met ingang van 31 mei in dienst worden gesteld en gaan varen op de route Dover-Zeebrugge.

COMFORT
De accommodatie van het schip is gericht op .een zo groot mogelijk comfort voor de 1200 passagiers. Vanuit een grote „observation room” met grote vooroverhellende ramen hebben  hebben de passagiers, gezeten in luxueuze vliegtuigstoelen, een vrij uit zicht over de zee en het dek. Hierachter liggen twee salons met bar en taxfree zelfbedieningswinkel. Een dek hoger liggen drie zitsalons. die dienst doen als rustsalon en waar de lichtsterkte naar behoefte geregeld kan worden. Op het sloependek zijn twee- en vierpersoonshutten, die overdag plaats bieden aan zes passagiers. Om in het drukke en woelige Kanaal een rustige overtocht te verzekeren is het schip voorzien van een installatie, die het slingeren van het schip dempt. De machines van in totaal 16.000 pk. geven het schip — 117 m. lang en 19 m. breed — een snelheid van meer dan twintig knopen. 

bron: Rotterdams Dagblad / Algemeen Dagblad | 1970 |  Alle foto’s: Gemeentearchief Schiedam /  Fotograaf: Onbekend

 

Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2020

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam