Den Haag heeft een dierentuin gehad. Mede dankzij de Dierentuinbrug worden we daar nog dagelijks aan herinnerd. De ingang van de dierentuin was op de hoek van de Benoordenhoutseweg, nu de Zuid-Hollandlaan en de Koningskade, schuin tegenover de brug. Nu staat daar het provinciehuis. De dierentuin werd in 1863 opgericht en vele Hagenaars zagen daar voor het eerst van hun leven een aap of tijger. In het park waren plantenkassen, 20 zoogdieren en 196 vogels. In 1875 kwam er onder andere een olifantenverblijf bij. Verder was het hoofdgebouw een broedplaats van gezelligheid. In het gebouw waren regelmatig feestjes, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en bokswedstrijden.

De grote publiekstrekker was Betsy de olifant. Deze olifant kwam als jong dier bij de dierentuin. Hij was niet alleen lief maar ook ondeugend. Betsy pakte wel eens een hoed of sjaal van het publiek en sloofde zich daarmee ontzettend uit. Ook maakte Betsy af en toe een wandeling door de dierentuin en dan mochten kinderen op zijn rug zitten. Uiteindelijk heeft de dierentuin maar liefst vier verschillende Betsy’s gehad.
In de Tweede Wereldoorlog ging het mis met de Haagse dierentuin. In 1943 moest een groot deel van de vrolijke dierentuin plaatsmaken voor de Atlantikwall. De grote dieren gingen onder andere naar diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Ook Betsy werd overgeplaatst. De olifant ging naar Artis in Amsterdam en leefde daar tot in de jaren 60. Verder werden de kleinere dieren zoals zebra’s, pelikanen en lama’s overgeplaatst naar de speelweide in het Zuiderpark.
Daarna is het nooit meer echt een dierentuin geweest. Na de oorlog werd het Moors Paleis, waar de vele feesten waren, nog gerestaureerd en de rest van het park werd wandelgebied. Maar in 1968 werd dat pand gesloten voor de bouw van het provinciehuis.
In 1939 werd de brug over het kanaal van de Koningskade geopend ( Bnr. 751 Werf Gusto 1939) en in 1956 werd het officieel de “Dierentuinbrug” genoemd. Ter versiering van de brug ontwierp kunstenares Gra Rueb twaalf reliëfs met scènes uit de fabels van La Fontaine. Verder zijn in de tuin van het provinciehuis beelden van een uil, adelaar en poema neergezet en in het gebouw hangen verschillende foto´s van de dierentuin.
De ingang van de dierentuin was op de hoek van de Benoordenhoutseweg, nu de Zuid-Hollandlaan en de Koningskade, schuin tegenover de brug. Nu staat daar het Provinciehuis. De brug bestaat nog steeds.

Bron: Bevrijdingsfestivaldenhaag. nl / Indebuurt.nl
Foto’s: Haags Gemeentearchief
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019
Laatst bijgewerkt op: 25 november 2019