‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

CO. 741: Challenger inhijsen verankering kraan.

Bij de foto boven: Na een aantal weken onder een gigantische deklading te zijn „bedolven”, is vanochtend vanuit de Waalhaven het kraanschip Challenger vertrokken naar een boorlocatie in de Golf van Suez. Het staketsel van platforms, buizen en tanks is de grootste deklading die ooit op een schip uit een Nederlandse haven is vertrokken. De Challenger is eigendom van Heerema’s Engineering Service in Den Haag. Het schip is de vroegere Nederlandse tanker P. G. Thulin, die bij Boele in Bolnes tot kraanschip werd verbouwd. Gusto in Schiedam leverde de 800-tops scheepskraan.

Het kraanschip  is begin oktober op zijn plaats van bestemming in de Golf van Suez gearriveerd. Het schip maakte de lange reis met aan dek een torenhoge stapel van boormateriaal. Voor deze reis gaven de scheepvaartinspectie en Lloyd’s speciale toestemming. Het moeilijkste deel van de tocht werd verwacht bij het ronden van Kaap de Goede Hoop. De sleep trof daar inderdaad bijzonder slecht weer. De Challenger maakte soms een slagzij van 28 graden en dat met een deklading van 40 meter hoog. Maar het kraamschip doorstond deze beproevingen glansrijk en arriveerde zonder averij in de Golf van Suez. Op het reisschema was slechts één dag verloren.

bronnen:
Het Vrije Volk 2 oktober 1969
Trouw/De Rotterdammer 25 augustus 1969


foto’s: Gemeentearchief Schiedam / fotografie: Fotobureau C. Kramer
headerfoto: Stadsarcief Rotterdam / fotograaf Ary Groeneveld


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 6 oktober 2020

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam