‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

Free Enterprise II (502)


De heer George Nott, een der directeuren van Townsend’s Ferries Ltd. uit het Engelse Coventry, heeft gisteren aangekondigd, dat zijn maatschappij bij de N.V. werf Gusto te Schiedam een order heeft geplaatst voor de bouw van een derde kanaal-veerboot, de Free Enterprise III. De heer Nott kwam met deze mededeling tijdens de tewaterlating in Schiedam van de Free Enterprise II, die evenals de drie jaar eerder door Gusto afgeleverde Free Enterprise dienst doet op de route Dover-Calais.
Plechtig klonken de tonen van het „God save the Queen” en het „Wilhelmus” over de werf toen het schip, dat werd gedoopt door de echtgenote van de directeur van Townsend Ferries Ltd. mevrouw Bernice J. Nott, in zijn element gleed. Vier sleepboten trokken het recht.
Terwijl een felle koude wind de in verband met het overlijden van Sir Winston Churchill halfstok gehesen Engelse vlag deed wapperen sloeg een groot aantal genodigden de plechtigheid gade. 000De Free Enterprise I heeft het afgelopen jaar 84.000 auto’s en meer dan 250.000 passagiers over het Kanaal vervoerd; de twee schepen te zamen varen tijdens het vakantieseizoen in continudienst; hun gezamenlijke capaciteit bedraagt per etmaal 2.500 auto’s en 11.500 passagiers.
De Free Enterprise II heeft deuren in voor- en achterschip, zodat de auto’s via dertien rijbanen door het schip kunnen rijden. Het oponthoud bij het in- en ontschepen wordt hierdoor tot een minimum beperkt; de douane-formaliteiten worden tijdens de vaart vervuld.
De nieuwe veerboot is een dubbel-schroefschip met verstelbare schroeven. De wendbaarheid wordt vergroot door een boegroer en een 400 pk boegstraalroer.
De snelheid van het schip, dat voorzien is van een Flume stabilisatie-inrichting om in het dikwijls zeer woelige Kanaal het slingeren zoveel mogelijk tegen te gaan bedraagt 19 knopen; achteruitvarend kan een snelheid van 14 mijl per uur worden bereikt.
De Free Enterprise, die 23 weken na de kiellegging van stapel liep, is 108 meter lang, 17,5 meter breed en heeft een holte tot het shelterdek van 9,6 meter en een diepgang van 4 meter; het zal na een opmerkelijk korte bouwtijd in april in de vaart worden gebracht. In zijn toespraak, na de tewaterlating, vertelde mr. Nott, dat de Free Enterprise III zeer waarschijnlijk in 1966 zal worden afgeleverd.

bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad 30-01-1965


Alle foto’s: Gemeentearchief Schiedam /  Fotografie: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2020

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam