‘Victor Gerosa’? ‘Zegt me helemaal niets’: aldus Jac. J. Baart!Han Mommaas overleden.Gusto Staalbouw PEN-centrale Velsen-Noord 1952Henri Smulders op Olympische Spelen 1900100ste Geboortejaar G. van der Gaag (1922)

Co. 472 ‘W.D. Seaway’


Feestelijke tewaterlating

De doopvrouwe Mevr. J. Volkers Driel
foto: Het Zeskant / fotograaf: Onbekend

Op bijzonder feestelijke wijze is op 31 mei bij Werf Gusto één van Europa’s grootste sleephopperzuigers te water gelaten. Deze feestelijkheid was voor een groot deel te danken aan het prachtige weer. Het zonovergoten gebeuren kreeg cachet door de keurig in de houding staande Schiedamse zeekadetten, door de vrolijk musicerende Gusto-Harmonie en door de talrijke foto- en filmcamera’s die gehanteerd werden. De plechtigheid werd bijgewoond door enige honderden genodigden; een honderdtal gasten was speciaal voor deze tewaterlating uit Engeland overgekomen en liet duidelijk merken hóézeer genoten werd van de sfeervolle entourage. Al deze gasten, onder wie vice-admiraal Própper, werden in de hal van het kantoor ontvangen met een koele dronk, die op deze zomerse dag zeer welkom was. Om zes minuten over twaalf gleed dit bijzondere schip onder het gejuich van gasten en werfpersoneel sierlijk van de helling nadat mevrouw J. Volkers-Driel de doop verricht had. Mr. H. J. A. M. Smulders getuigde daarna van zijn vreugde dat I.H.C. Holland deze moderne reus onder de sleepzuigers mag bouwen voor de Westminster Dredging Company, één van de leden van de bekende Bos en Kalis Groep. Hij herinnerde eraan dat Werf Gusto reeds in 1900 de Brittannia voor Bos en Kalis bouwde, en bood de doopvrouwe als aandenken een fraai model aan van de W. D. Seaway.

“Het zal een mooie plaats krijgen in mijn huis, waar zoveel gesproken wordt over havens en baggeren”, beloofde mevrouw Volkers, die verder kapitein en bemanning gelukkige vaart en voorspoedige arbeid toewenste. ’s Middags maakten de genodigden een rondvaart door het Rotterdams havengebied.

Bijzondere constructies

Behalve door zijn forse afmetingen, valt de W. D. Seaway op door de speciale vorm van de 4000 m3 grote hopper, die het lossen vergemakkelijkt en door het boegstraalroer. Voor de stuwdruk op dit roer zorgen de zandpompen. Verder staan deze pompen voor het eerst vlak tegen de scheepshuid, zodat volstaan kan worden met een kortere en eenvoudiger uitgevoerde zuigleiding. Deze sleepzuiger heeft twee schroeven, ieder aangedreven door een direct omkeerbare 12- cilinder Smit-Bolnes dieselmotor van 2040 pk bij 275 omw/min. De hoofdafmetingen zijn 101 x 18 x 8,6 m; de diameter van de twee zijzuigbuizen is 900 mm, de baggerdiepte is 23 meter. De zandpompen worden elektrisch aangedreven; hiertoe dienen twee dieselgeneratorsets, ieder bestaande uit een 1550 pk dieselmotor en een 800 kW pomp-generator.

bron: ‘Het Zeskant’ No. 7 juli 1963

De verstuurde uitnodiging was voorzien van een foto van de W.D. SEAWAY naar een schilderij van Victor Trip op de voorkant.


alle foto’s: Stichting Erfgoed Werf Gusto
fotograaf beeld 1 t/m 11: Ton Etman
fotograaf andere beelden: Onbekend

Laatst bijgewerkt op: 27 december 2020

Digitaal Museum Werf Gusto Schiedam