Booreiland XA3AP te water*


“Gauw in het water duwen en dan snel verder…….”
Daar kwam het op 31 mei, bij de tewaterlating van het tweede zijponton van het Russische booreiland Chazar – in onze taal Kaspische Zee – op neer.
De doop werd verricht door Mevrouw A. G. Tikhonow, de echtgenote van de handels­vertegenwoordiger der Sovjet Unie in Nederland. Het was duidelijk te zien, dat ze reeds meer met het “bijltje had gehakt”. Vorig jaar februari liet ze namelijk bij Smit Kinderdijk de sleepzuiger Jasienski te water. Bijzonder bedreven wierp ze de traditionele fles champagne in één klap kapot.
Met veel begrip voor de noodzaak tot snel werken, aarzelde de Chazar geen moment en haastte zich het water in, waarbij de, zojuist tot de hoogste klasse gepromoveerde, Gusto Muziekvereniging het plechtige Russische Volkslied speelde.

De Russische onderminister van Olie- en Gasindustrie geeft aan de doopvrouwe een uitvoerige uiteenzetting over het in aanbouw zijnde booreiland. Tegelijk met het echte eiland zijn twee modellen in aanbouw bij het Nationaal Instituut voor Scheepvaart en Luchtvaart. Eén ervan was gauw even opgesteld in de ontvangst­zaal van Gusto.

In de vergaderzaal vertelde de Russische onderminister S.A. Oroedsjew dat hij het in aanbouw zijnde booreiland bezichtigd had tijdens een malse regenbui. Hij vond dat een goed teken, want in het regenarme Azerbeidjan wordt regen als een zegen beschouwd.
Ook hij bedankte alle technici en arbeiders, voor het grote werk, dat met zoveel kunde en energie wordt uitgevoerd. Tegenover enkele persmensen deelde hij nog mede, dat als dit boorplatform aan de gestelde eisen en verwachtingen voldoet, er niets in de weg zou staan voor verdere opdrachten. In de Kaspische Zee zijn tot nu toe alleen vaste boorinstallaties gebruikt. Onlangs is wel een klein Russisch ver­plaatsbaar booreiland gereed gekomen.
Sinds de tewaterlating is met de afbouw vlot doorgewerkt. De twee zijpontons zijn naar het Dok- en Werfmaatschappij bij Wilton-Fijenoord gevaren en daar met het mid­denstuk samengekoppeld. De tijdelijk tot één geheel samengekoppelde Chazar kwam 11 juni bij Gusto terug. In twee en een halve maand moet het eiland geheel voltooid zijn.
Geen wonder dat het dek vol staat met onderdelen, laskarren en gereedschaps­kisten, terwijl laskabels, elektrische leidingen en slangen van luchtgereedschappen van links naar rechts en van hier naar daar lopen. Dat is echter niet te verhinderen. want het is nu “alle hens aan dek”!

Bron+Foto’s: I.H.C. Het Zeskant juli 1967
Fotograaf: Onbekend
Bekijk hier het originele artikel


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019
*(De naam is ,Oud­ Russisch. In het Azerbeidjaans worden de hoofdletters A met een kleine letter a geschreven. Beide betekenen ze Chazar, oftewel Kaspische Zee). 

Laatst bijgewerkt op: 29 december 2019