ROTTERDAM, woensdag — Nederlands zwaarste drijvende bokken zijn gisteren begonnen met het plaatsen van Neerlands grootste basculebrug: een onderdeel van de Van Brienenoordbrug bij Kralingseveer. Tegen half tien vanmorgen hadden twee van de vier bokken (Heracles, Kolossus, Kondor en Simson) de 256.000 kg wegende ballastkist stevig in de takels en centimeter voor centimeter is in de loop van de morgen het gevaarte op zijn plaats gebracht.
De basculebrug bij Van Brienenoord is er een van gigantische afmetingen en gewichten: 2400 ton wegen ballastkist, kokerligger en brugklap tezamen, de ballastkist zoals 256 ton, de kokerligger 280 ton en de brugklap 590 ton. De kokerligger is gisteren naar het bouwterrein vervoerd, waar hij ligt te wachten om gemonteerd te worden.
De indrukwekkende afmetingen van de basculebrug zijn op vele manieren te illustreren, de kelderpijler is zo diep, dat het gehele. Shell-gebouw aan het Hofplein er in zou kunnen. Als de brug geheel geopend is komt het hoogste punt van de brugklap 80 meter boven de waterspiegel. Het geheel is dan ongeveer zo hoog als de Euromast.
Zoals bekend is deze basculebrug vervaardigd bij de Werf Gusto N.V. te Schiedam.
bron: Rotterdamsch Parool / De Schiedammer | 1962 |
foto: Gemeentearchief Schiedam / Stichting Erfgoed Werf Gusto
fotograaf: Onbekend
Het plan voor de Van Brienenoordbrug dateerde al uit de vroege jaren dertig. Tijdens de regering van minister-president Colijn werd een rijkswegenplan uitgewerkt waarbij ten oosten van Rotterdam een brug over de rivier zou komen. Het geld dat hiervoor gereserveerd was, werd echter voor de Maastunnel gebruikt. Na de oorlog werd pas weer in 1959 nagedacht over de Ruit van Rotterdam. Het bouwrijp maken van de grond nam een aanvang voor of in 1961. Rond 1962 stelde de gemeenteraad de naam van de brug vast. De Van Brienenoordbrug dankt zijn naam aan het onderliggende Eiland van Brienenoord, het oord van A.W. baron van Brienen.
De brug is in zijn geheel ter plaatse gebouwd. Om de boog te kunnen bouwen werden tijdelijk twee hulppijlers in het water gebouwd. De kenmerkende diagonale kabels waar het wegdek aan is opgehangen, geven de constructie een grote vormvastheid. Dit bleek mogelijk door de bijzondere verhoudingen van de boogvorm. Het ontwerp van ir. W.J. van der Eb van Rijkswaterstaat was voor zijn tijd revolutionair slank en transparant, en heeft later vele gebouwde bruggen geïnspireerd.
foto: Gemeentearchief Schiedam / Werf Gusto
tekst: Wikipedia
Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020
Laatst bijgewerkt op: 27 november 2020