Categoriearchief: Interieurs

Glazen vlinder voor ‘Free Enterprise III”


‘Ik zei tegen die Engelsman, dat het iets moest worden als een kleurige ‘vlinder’ aan de muur. Zie je, op zo’n boot past geen diepzinnig kunstwerk. Het moet probleemloos zijn, want de passagiers zijn in een heel andere stemming. Het is voor mij dan ook een heel ‘gezellig’ geval geworden.. In zijn atelier aan de Oude Sluis te Schiedam wijst de 47-jarige glazenier Frits Henderickx naar een ontwerptekening aan de muur, waarop met zwarte lijnen de verkeersmiddelen staan afgebeeld, zoals die omstreeks 1890 werden gebruikt. Een ‘radershowboot’ trekt sterk de aandacht. 

“Die heb ik als het ware in „geel spotlight” gevangen, zoals men een scène op het toneel met schijnwerpers belicht. Het overige is uitgevoerd In blauw.”

Het „gezellig geval” is een zogenaamde glasapplicatie, ook wel grisaille of muraille genoemd. Het schip is de Free Enterprise III, welke is gebouwd op de werf van Gusto en deze week naar Dover koerste om te worden ingeschakeld bij de veerdienst Dover-Calais of Dover-Zeebrugge. Lees verder Glazen vlinder voor ‘Free Enterprise III”

Laatst bijgewerkt op: 30 september 2020