Overige Bouwlijsten

Leestijd: < 1 minuut

foto: Excavateur, gebruikt o.a. bij kanaalwerken in Nederland, Duitsland, Frankrijk.


Bij het zoeken naar informatie en foto’s om een completer beeld te krijgen van de ontwikkeling van Werf Gusto stuit je onwillekeurig op meer informatie omtrent de ontwikkeling van het familiebedrijf vanaf 1862.

Toen A.F. Smulders in 1901 zijn oog liet vallen op Schiedam als plaats voor de opvolger voor zijn scheepswerf annex machinefabriek gesitueerd in Slikkerveer had het bedrijf al een hele historie op haar naam staan. Al kranten lezend uit die periode van voor 1895, toen zij de werf Slikkerveer in bedrijf namen, stuit de lezer op heel veel opdrachten voor het bedrijf, die publiekelijk werden gemaakt middels dit enige veel gelezen media.

Eigenlijk valt het buiten het bestek van de website over de Werf Gusto in Schiedam, maar zonder deze ontwikkelingen had de werf in Schiedam nooit kunnen hebben bestaan.

De bouwlijst uit de Utrechtse periode is natuurlijk niet compleet. Hij is samengesteld middels krantenberichten en niet aan de hand van gearchiveerde documenten van het bedrijf. Het geeft meer een indruk van wat er allemaal in productie is geweest. Vooral de diversiteit van de producten is indrukwekkend te noemen voor die tijd. Ook de verlegging van het bedrijf naar steeds andere productgroepen is kenmerkend voor Smulders. Er zijn nog veel foto’s terug te vinden via de beeldbanken van gemeentes en o.a. rijkswaterstaat. De lijst is daarom nog steeds in ontwikkeling.

De bouwlijst uit de periode in Slikkerveer is completer, daarvan is ook meer materiaal van te vinden middels de vele catalogi, die het bedrijf in de loop van haar bestaan heeft uitgegeven. Indrukwekkend en van zeer goede kwaliteit. Ook hier wordt nog aan gewerkt.


Laatst bijgewerkt op: 20 september 2016

Scheepsbouwmuseum