Exit ex-‘Maersk Explorer’ Co. 944

Leestijd: 3 minuten

En weer nemen we afscheid van een ‘ouwetje’, zoals een van de bij de bouw betrokken Gustorianen het uitdrukte toen hij vernam dat het eiland in IJmuiden wordt klaargemaakt voor transport naar de sloper. De foto’s zijn duidelijk. Het eiland ‘Atlantic Rotterdam’  verkeert in slechte staat. ‘Rust roest’ is de uitdrukking en dat is duidelijk zichtbaar. 

“De Atlantic Rotterdam werd ontworpen en gebouwd in 1975 als olieboorplatform bij IHC Gusto BV in Schiedam als Maersk Explorer voor Maersk Contractors (A.P. Moller-Maersk Group). Het was in die tijd het grootste olieboorplatform ter wereld van dit type. Het is in de Maerks periode altijd ingezet op de Noordzee. Met drie poten van ruim 104 meter lang kon het werken tot op een diepte van 63 meter. De accommodatie bood ruimte aan 140 tot 240 personen. Het platform is uitgerust met drie dekkranen met een hefvermogen van 30 en 60 ton en een helikopterdek. In 1998 werd het booreiland verkocht aan Marine Drilling Mgmt in Port Vila en herdoopt in Marine 306. In 2002 verwisselde het opnieuw van eigenaar en kwam het in handen van Pride Offshore International in Port Vila die het booreiland liet ombouwen tot hotelplatform om offshore personeel te huisvesten en het de naam Pride of Rotterdam gaf. In 2006 verkocht aan Atlantic Oilfield Service in Port Vila en herdoopt in Atlantic Rotterdam. Heeft onder andere vanaf juni 2011 langere tijd voor Shell in de Engelse sector van de Noordzee gediend als huisvesting voor offshore personeel. Toen de crisis zich aandiende in de offshore wereld liet de toenmalige eigenaar Atlantic Marine Services uit Singapore het accommodatieplatform naar IJmuiden slepen in afwachting van betere tijden’*.

Dit was ook de reden, dat de op dit moment nog huidige eigenaar, de firma Koole Contractors, het eiland in 2016 aankocht voor de ‘sloop’. Men had er stille hoop op, dat een ondernemer er brood in zag het eiland te exploiteren zoals bijvoorbeeld: een hotel, museum, uitkijktoren en terras op het helidek. Helaas, meldde niemand zich, waarop men besloot in te gaan op een bod van een collega-sloper. 

Wij namen contact op met de firma Koole Contractors en vernamen, dat het eiland recentelijk verkocht was en men reeds een aanvang had genomen de poten te verwijderen. 

Dan maar gevraagd of een bezichtiging van het eiland nog kon? De firma Koole Contrcators in de persoon van Jurgen Treffers nodigde ons uit langs te komen om een laatste fotoserie te maken. Vandaar dat wij gisteren (7-08-2018), op de heetste dag van het jaar, naar IJmuiden togen om de heren daar aan het werk te zien en het eiland nog een laatste keer te zien. Het foto-resultaat kunt u hier beneden zien.

Onze interesse voor het eiland vloeit voort uit het feit, dat wij op zoek zijn naar een mogelijk onderkomen voor  een museum over de Schiedamse Scheepsbouw. Dat het eiland in 2002 omgebouwd is  van booreiland naar een hotelplatform maakte het nog interessanter, omdat het eiland voor velerlei activiteiten te gebruiken is.

Het eiland is heel nauw verbonden met de geschiedenis van de eindfase van Werf Gusto. Ooit zou het eiland  gebouwd worden in Ingleside USA (IHC Marine Corporation). Door miscalculatie en mismanagement van de Amerikaanse werf konden twee van de drie in opdracht verkregen eilanden niet worden gebouwd. De werf in de USA werd daarom in 1973 afgestoten. Ingevlogen Gustorianen hebben met kunst en vliegwerk één contract kunnen afkopen en dit eiland kunnen doorschuiven naar Schiedam. Het afkopen van het contract van dit eiland (Co. 944) zou de financiële ramp voor IHC Holland N.V alleen maar groter hebben gemaakt. Het zou niet ondenkbeeldig zijn geweest, dat het de nekslag zou hebben betekend voor IHC Holland N.V. Ondanks de constante commotie over de verliezen en de daaropvolgende moeilijke bouwfase, hebben de werknemers van Werf Gusto toch een prima eiland gebouwd. Vandaar, dat het eiland bij ons een speciale plaatst inneemt.

We hebben een prima rondleiding gehad van Jurgen Treffers, een van de directieleden van Koole Contractors en hebben van de meest in het oog springende onderdelen foto’s gemaakt. Bedankt Jurgen!

*bron: nieuwsblad IJmuiden  23 juli 2018



© 2018 Stichting Erfgoed Werf Gusto

Laatst bijgewerkt op: 23 augustus 2018

Scheepsbouwmuseum