Bnr. 167: v. Brienenoordbrug (1962)


BIJ VAN BRIENENOORD:

Zwaarste bokken plaatsen
grootste basculebrug

(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM, woensdag — Nederlands zwaarste drijvende bokken zijn gisteren begonnen met het plaatsen van Neerlands grootste basculebrug: een onderdeel van de Van Brienenoordbrug bij Kralingseveer. Tegen half tien vanmorgen hadden twee van de vier bokken (Heracles, Kolossus, Kondor en Simson) de 256.000 kg wegende ballastkist stevig in de takels en centimeter voor centime-ter is in de loop van de morgen het gevaarte op zijn plaats gebracht.
De basculebrug bij Van Brienenoord is er een van gigantische afmetingen en gewichten: 2400 ton wegen ballastkist, kokerligger en brugklap tezamen, de ballastkist zoals 256 ton, de kokerligger 280 ton en de brugklap 590 ton. De kokerligger is gisteren naar het bouwterrein vervoerd, waar hij ligt te wachten om gemonteerd te worden.
De indrukwekkende afmetingen van de basculebrug zijn op vele manieren te illustreren, de kelderpijler is zo diep, dat het gehele. Shell-gebouw aan het Hofplein er in zou kunnen. Als  de brug geheel geopend is komt het hoogste punt van de brugklap 80 meter boven de waterspiegel. Het geheel is dan ongeveer zo hoog als de die de Euromast.

Zoals bekend is deze basculebrug vervaardigd bij de Werf Gusto N.V. te Schiedam.

bron: Rotterdamsch Parool / De Schiedammer | 1962 |


alle foto’s: Gemeentearchief Schiedam tenzij anders aangegeven
fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Werf Gusto 1905-1978

Open chat
1
Klik hier en Stuur een app naar de St. Erfgoed Werf Gusto. Wij zijn bereikbaar van 09:00-22:00 u. (CET)

Click here and send ann app to the Foundation Inheritage Gusto Yard. You can reach us from 09:00-22:00 hrs. (CET)
error: Waarschuwingt:De inhoud is beschermd!!