Co. 928 in de media in 1975

Leestijd: 3 minuten

Eerste afzinkbare pijpenlegger in april gereed

SCHIEDAM — In april moet de pijpenlegger Viking Piper klaar zijn, die de werf IHC Gusto bouwt voor het internationale consortium Piper. Met de bouw is een bedrag van rond de tweehonderd miljoen gulden gemoeid. Op de 35 meter hoge pijpenlegger, die 160 meter lang en 63 meter breed is, kunnen 200 mensen geplaatst woeden. om olie- en gaspijpen op de zeebodem te leggen.

In eerste instantie gaat de pijpenlegger werk op de Noordzee doen. Onder welke vlag dat gebeurt, is nog niet bekend. De pijpenlegger is de eerste in zijn soort, die half afzinkbaar is. Omdat dan ongeveer 18 meter van de legger onder water verdwijnt en daardoor geen last van de golfslag heeft moet de drijvende pijpenfabriek onder alle weersomstandigheden zijn werk kunnen doen.

In 1972 is men op de werf begonnen met het ontwerpen van de pijpenlegger. Begin 1973 startte men met de bouw ervan. Het vervaardigen van de meeste onderdelen besteedde IHC-Gusto uit aan ondermeer de zusterbedrijven van de werf. Om de Viking Piper te kunnen bouwen, had men ongeveer 23.000 ton staal nodig. Daarvan werd ongeveer de helft gebruikt voor zeven deksecties van elk 1500 ton.

Het vervaardigen van de pijpenlegger is tot ode toe de grootste opdracht, die de werf kreeg. Met de bouw houden zich tot april dagelijks zo’n zevenhonderd man bezig.

bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad 15-01-1975


Pijpenlegger bijna gereed voor de eerste opdracht

SCHIEDAM, 13 mei — Nog aan het eind van deze maand zal de Viking Piper uit Hoek van Holland vertrekken naar de Shetlandeilanden om in opdracht van BP met het leggen van een 170 kilometer lange pijpleiding naar het Ninian Field in de noordelijke Noordzee te beginnen. Aan boord zullen dan 300 man zijn, die comfortabel worden gehuisvest en o.a. de beschikking hebben over een bioscoop en een sauna.

De pijpenlegger heeft twee reusachtige pontons onder de waterspiegel, die het mogelijk maken ook onder de slechtste weersomstandigheden met golven tot 30 m en windsnelheden van 200 km per uur door te werken. Het vaar-tuig, dat geen eigen voortstuwing heeft, is 167 m lang, 58 m breed en 33 m hoog. Er landde gisteren voor het eerst een helikopter op. 

De Viking Piper heeft circa tweehonderd miljoen gulden gekost. De gelaste pijpen worden via een glijgoot van 100 m naar de zeebodem geleid. Het productieproces op het hoofddek en het langzaam voortbewegen van het vaartuig is in hoge mate geautomatiseerd. Als de Piper wordt gesleept bedraagt de diepgang 7,5 m, als er gewerkt wordt worden de drijvers geballast tot 20 m diepgang. Aan boord kunnen 8.000 ton pijpdelen worden opgeslagen, zodat er kan worden doorgelast als de bevoorradingsschepen bij slecht weer niet kunnen aanvoeren.

bron: NRC Handelsblad 13-05-1975


Pijpenlegger operationeel

De in Nederland gebouwde Viking Piper, een van de grootste pijpenleggers ter wereld is nu ten noordwesten van de Shetlandse eilanden aan het werk. Het drijvende platvorm meet 250 bij 60 meter. De Viking Piper verplaatst zich elke 6 minuten 25 meter terwijl onder water de leiding groeit.

Aan het einde van dit jaar moet de in totaal 150 km lange leiding, die ligt op diepten tot tweehonderd meter gereed zijn.

bron: NRC Handelsblad 18-07-1975


Pijpenlegger ligt stil door gebroken lieren

ROTTERDAM,  21 juli — De pijpenlegger Viking Piper van f 200 miljoen is sinds woensdag tot nietsdoen gedoemd en met hem liggen ook de andere Vaartuigen stil, die bij deze operatie — de aanleg van 170 km pijp — worden gebruikt.

Op het bij IHC Gusto in Schiedam gebouwde vaartuig zijn de assen van twee lieren gebroken. Daarmee wordt de Viking Piper voortgetrokken als zij zich al pijpleggend verplaatst. Hierbij worden veertien lieren gebruikt.

Volgens IHC heeft de besteller van dit revolutionaire vaartuig — door zijn pontons onder water kan het nog bij golven van dertig meter doorwerken — voorgeschreven dat de lieren van het Amerikaanse merk Intercontinental moesten zijn. IHC voelt zich daarom niet verantwoordelijk voor de stagnatie.

Of de Viking Piper in Schiedam wordt gerepareerd of naar een Schotse haven gaat is nog niet bekend. Het schip ligt op het Ninianveld bij de Shetlandeilanden. Er zijn circa driehonderd man aan boord.

bron: NRC Handelsblad 21-07-1975


Pijpenlegger wordt gerepareerd

ROTTERDAM,  30 juli — De pijpenlegger Viking Piper, die het leggen van een buis voor BP op de Noordzee moest staken doordat twee van de veertien lieren door asbreuk uitgeschakeld waren, zal op de Shetlandeilanden worden gerepareerd. Het schip zal niet naar Gusto in Schiedam, waar het werd gebouwd, terugkeren.

BP heeft inmiddels verklaard dat het staken van het werk geen vertraging in de exploratie van het Ninianveld zal veroorzaken. Dat zal beslist in 1978 in productie worden genomen. De Viking Piper was nu aan het proefleggen.

Het Ninian-olieveld — het op vier na grootste veld in de Noordzee — bevat naar schatting 1.200 miljoen barrels. Aanvankelijk werd het op 1.800 miljoen „vaten” geraamd. Het aan-deel van BP bedraagt 140 miljoen barrels, 60 miljoen minder dan de schatting van januari jl., waarop na recente boringen een correctie is toegepast.

bron: NRC Handelsblad 31-07-1975


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2019
 

Laatst bijgewerkt op: 15 juli 2019

Scheepsbouwmuseum