Bnr. ?: Brandweergarage Rotterdam


Eind dertiger jaren kreeg Werf Gusto (afd. Staalbouw) de opdracht van de Gemeente Rotterdam voor de constructie van een stalen geraamte voor een bovengrondse garage voor de brandweer. De brandweer in Rotterdam was onderdeel van de dienst “Vervoer- en Motordienst, Reinigingsdienst en Ontsmettingsdienst. De garage stond aan de Zaagmolenkade in Rotterdam. Op de foto boven zijn waarschijnlijk de huizen van de Zwaanshals te zien.

De ingebruikname van de garage is omstreeks 1940. Op een foto gemaakt eind 1941 is te zien, dat de garage vol staat met brandweermateriaal.

Foto: Collectie Stadsarchief Rotterdam / Fotograaf: Onbekend

In later jaren maakte de ROTEB (Reiniging  Onderhoud Transport en Brandweer) gebruik van het gebouw. In 1999 verliet de ROTEB de Zaagmolenkade en het gebouw werd overgenomen door de organisatie ROTABS, een collectief van creatieve geesten, die de in de loop der jaren de ingebouwde zolderverdieping in gebruik namen.

In 2005 werden er plannen gemaakt om de directe omgeving waarin het gebouw stond te vrijwaren van de toenemende verloedering van de buurt. (Zwaanshals, Zaagmolendrift en Zaagmolenkade). Het architecten-bureau Marcus uit Rotterdam ontwierp de verbouwing van het gebouw tot zijn huidige gedaante.  De verbouwing en ingebruikname werd afgerond in 2009.

Foto: Marcus-architecten Rotterdam / fotograaf: Onbekend

Bekijk hier een filmpje na de verbouwing in 2009
Bekijk hier een impressie uit 2012


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Werf Gusto 1905-1978

error: De inhoud van deze pagina is geblokkeerd !!
Open chat
1
Klik hier en Stuur een app naar de St. Erfgoed Werf Gusto. Wij zijn bereikbaar van 09:00-22:00 u. (CET)

Click here and send ann app to the Foundation Inheritage Gusto Yard. You can reach us from 09:00-22:00 hrs. (CET)
Powered by