Alle berichten van Stichting Erfgoed Werf Gusto

Jan Crama, de keizer van de Gorzen


Schiedam – Het overlijden van Jan Crama heeft in de Gorzen veel emoties losgemaakt. Samen met onder anderen oud-raadslid Tiny Krikke-Hein wordt Jan Crama tot de initiatiefnemers en oprichters van Zwembad Zuid gerekend. In 1967 startte hij met een geldbarometer, waarop elke week te zien was hoeveel geld er in die week ingezameld was. 

Het zwembad werd echt een project van de Gorzenaren. Maar de gemeente stond op de rem. Sportwethouder Truus de Graaff-Verweij zei dat er veel te veel geld bij zou moeten. Toen ze de boel probeerde te vertragen, ging Crama juist in de versnelling. Hij zocht de minister van Binnenlandse Zaken op, Henk Beernink. Deze was al op de hoogte, want diens zoon kwam als stuurman geregeld bij Tankercleaning in de Wilhelminahaven en daar had hij het bord gezien dat de actievoerders hadden geplaatst op de plek waar het zwembad moest komen. Beernink vond het prima. De wethouder was gepasseerd, maar ze mocht het zwembad in 1973 wel officieel openen. Lees verder Jan Crama, de keizer van de Gorzen

Freek van Haasteren 100 jaar!


Er zijn 40 jaar na sluiting van de productie-afdeling van Werf Gusto in juli 1978 gelukkig nog veel oud-medewerkers, die ons kunnen vertellen over hun arbeidsperiode bij Werf Gusto. Sommigen zijn natuurlijk al ver gevorderd op leeftijd. Zo ook Freek van Haasteren. Vandaag wordt hij 100 jaar. Begonnen in 1937 als 17-jarige jongen op de werf als bankwerker in opleiding bij de afdeling Machinebouw.

In 2018 kwamen wij met hem en zijn dochter Marja, ook oud-werkneemster van Werf Gusto, in contact bij de onthulling van het Monument Werf Gusto aan de Maasdijk in Schiedam-Zuid. Wij hebben daarna een ontmoeting met hem gehad in Huize Schiewaegh te Schiedam waar hij al weer enige jaren woont. Het verslag van die ontmoeting vindt u hier. Lees verder Freek van Haasteren 100 jaar!

Bouw en Afbouw CO. 719 ‘Free Enterprise IV’


Zaterdagmiddag om half vier zal mevrouw K. Bradford, echtgenote van een der directeuren van de Engelse rederij Townsend Car Ferries Ltd. te Dover op de werf van Gusto te Schiedam de vierde ferry dopen welke voor rekening van genoemde onderneming is gebouwd. Dit wordt dan de “Free Enterprise IV”.

Ondanks het feit dat de „Free Enterprise III” en de „Free Enterprise IV” dezelfde lengte over alles hebben en beide ontworpen zijn voor het vervoer van 1200 passagiers en 280 auto’s, zijn het niet volledig zusterschepen. Behalve dat de laatste iets breder is dan de voorafgaande, zijn er meer verschillen. De „Free Enterprise III” is uitgerust met twee, de „Free Enterprise IV” met drie schroeven. Verder is het front van de bovenbouw gewijzigd. Voor is een „observation room” met grote vooroverhellende ramen, zodat de passagiers, gezeten in luxueuze vliegtuigstoelen, een vrij uitzicht op het dek en de zee hebben. Achter de „observation room” zijn twee salons waar ook winkels en bars gelegen zijn. Lees verder Bouw en Afbouw CO. 719 ‘Free Enterprise IV’

Op zoek naar informatie? Wees creatief!


Bent u op zoek naar informatie over de Werf Gusto? Wel dan vindt u op deze website voldoende informatie. We hebben zoveel mogelijk alles gerangschikt op bouwlijsten, bouwnummers en fotoboeken. Van de getoonde foto’s is ong. 90% afkomstig van het Gemeentearchief Schiedam. Deze samenwerking is ontstaan in 2016. Bent u niet zo geïnteresseerd in “staal” maar meer in algemene informatie dan kunt u zich uitleven in de door ons gescande personeelsbladen ‘Het Zeskant’ vanaf 1947 tot 1978, ‘Gusto Berichten’ van 1968 tot 1971 en vanaf 1971 ‘IHC Gusto Nieuws’.

Om u toch een beetje een indruk te geven hebben we het jaar 1971 als ‘boek’ online gezet. Een lidmaatschap om alles te bekijken kost u € 25,- per jaar. Succes, doe er uw voordeel mee.


Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Overdracht CO. 860 “Pélican” juni 1972


Het boorschip “Pélican” gebouwd op de werf Gusto te Schiedam, is  gisteravond in de IJsselhaven officieel overgedragen aan de eigenaar, de Franse maatschappij “Somaser”. Bij de overdracht was de Franse Consul in Nederland aanwezig de heer J. Blanchard.

De “Pélican”, het modernste boorschip ter wereld, vaart dinsdag uit en gaat proefboringen verrichten op de Noordzee een 200 kilometer uit de kust van de Shetlandeilanden. De boringen worden verricht in opdracht van de Total. Het is de eerste keer in Europa dat een dergelijk schip is gebouwd. In Japan is wel een schip gebouwd, maar dit moest tijdens de boringen nog zijn ankers uitgooien: De “Pélican” hoeft dit niet meer te doen, want door middel van een aantal schroeven en computers wordt dit schip midden op zee tijdens boringen in evenwicht gehouden.

Het boorschip, ongeveer 150 meter lang, heeft 80 miljoen gulden gekost. Ter vergelijking: een gewoon vrachtschip kost 5 miljoen gulden. De hoogte van het schip is 62  meter. De voortstuwing gebeurt door twee verstelbare schroeven. Lees verder Overdracht CO. 860 “Pélican” juni 1972

CO. 882: “Free Enterprise VII” 1973


Op de Werf Gusto is zaterdagmiddag de roll-on / roll-off-veerboot „Free Enterprise VII” te water gelaten. De plechtige handeling werd verricht door mevrouw K. Siddle, echtgenote van een der directeuren van de opdrachtgever, Townsend Car Ferries Ltd. in Dover. In het voorjaar  van 1973 wordt het schip ingezet op de. dienst Dover-Zeebrugge.

Precies volgens het thema om kwart voor drie sloeg de fles champagne tegen het schip stuk, waarop Gusto’s Muziekvereniging achtereenvolgens het Engelse en het Nederlandse volkslied ten gehore bracht. Na de tewaterlating, die ondanks het slechte weer veel belangstellenden trok, had in het kantoorgebouw van Gusto een receptie plaats; tijdens welke mevrouw Siddle een korte toespraak hield. De „Free Enterprise VII” is een zusterschip van de „Free Enterprise . VI”, die in januari van dit jaar bij Gusto van stapel liep en nu met vijf andere „Free Enterprise”-schepen de verbinding tussen het vaste land van Europa en Engeland onderhoudt. De „VII” is voorlopig het laatste schip van de “Free Enterprise” serie waarmee Werf Gusto in 1961 begon. Lees verder CO. 882: “Free Enterprise VII” 1973

Fototentoonstelling ‘Wij Waren De Gusto’*


In 1961 kreeg de Amsterdamse fotograaf Cas Oorthuys van Werf Gusto de opdracht een fotoreportage te maken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de onderneming. Uit deze reportage zou een selectie gemaakt worden van een aantal foto’s die gebruikt zouden worden in het jubileumboek ‘De Som der Delen’. 

In 2017 werd de Stichting Erfgoed Werf Gusto door een medewerker van het Fotomuseum Rotterdam erop geattendeerd, dat in het archief van het Fotomuseum alle negatief-afdrukken van deze reportage aanwezig waren. Op uitnodiging zijn wij een kijkje gaan nemen in het archief van het Fotomuseum en waren blij verrast over het aantal en de kwaliteit van de foto’s.

Gloeiend van enthousiasme hebben we vervolgens contact opgenomen met het Stedelijk Museum Schiedam om verslag te doen van onze ervaring. Eerder dat jaar hadden we met het Stedelijk Museum Schiedam contact opgenomen om de mogelijkheid te bespreken van een tentoonstelling in het ‘Stedelijk’ met als thema Werf Gusto. Men vond dat een interessant idee, maar men miste tussen al dat ijzer en hout de link met de mens en de kunst.

Toen wij de fotoreportage in het Fotomuseum zagen met al die werknemers van Werf Gusto ongedwongen gefotografeerd terwijl ze aan het werk waren, wisten wij het meteen: Dit was de link tussen de Werf Gusto, de mens en kunst.
Nadat het ‘Stedelijk’ zelf een afspraak had gemaakt met het Fotomuseum Rotterdam om te gaan kijken, waar wij nou toch zo enthousiast van werden, zag zij al na een aantal foto’s, dat dit ‘kunst’ was op het hoogste niveau en het verantwoord was hier een mooie tentoonstelling van te maken. Lees verder Fototentoonstelling ‘Wij Waren De Gusto’*