Bnr. 724: Stalen mantel ‘Maastunnel’ (1940)

foto: Uit ‘Lassen Nielsen’


Stalen mantels voor ‘Maastunnel’ voor rekening van N.V. Maastunnel.

Opdrachtgever voor de bouw van de Maastunnel was de Gemeente Rotterdam. De aannemerscombinatie, die de bouw uitvoerde bestond uit:
– Nederlandsche Aannemings Mij. den Haag,
– Christiani & Nielsen den Haag,
– Van Hattum & Blankevoort Beverwijk,
– Int. Gewapend Betonbouw Breda.

Deze 4 bedrijven waren verenigd in de N.V. Maastunnel.

De eerst spade ging op 15 juni 1937 de grond in, maar dat was eigenlijk het starten van een sirene door de toenmalige burgemeester van Rotterdam, de heer Drooglever-Fortuyn. De tunnelstukken voor de Maastunnel (9 in totaal) werden gebouwd in de Heyshaven en via een afbouwplek in de Waalhaven vertrokken ze dan uiteindelijk naar de plek waar ze afgezonken werden. De eerste werd (de tunnelstuk waren 60 meter lang, 25 meter breed en 8,5 meter hoog) 29 november 1939 op zijn plaats gezet/afgezonken. Op 25 november 1940 werd het laatste stuk afgezonken. Op 20 januari 1941 maakt ir. J.P. van Bruggen (de projectleider) als eerste een wandeling door de gehele tunnel.

De tunnel is nooit officieel geopend (oorlogstijd, men wilde geen Duitsers bij de officiële opening). De tunnel is gewoon opengezet op 14 februari 1942 des middags om 12:00 uur. Drie jongens uit Charlois, die daar immer ter plekke speelden en die altijd werden weggestuurd, konden op die dag tot hun eigen verbazing ongehinderd de roltrappen af en door de voetgangerstunnel naar de andere kant. Bij de viering van het 40 jarig bestaan van de tunnel zijn de jongens opgespoord ( een was er inmiddels overleden) en heeft men hen geïnterviewd.

bron: De Oud Rotterdammer/15/10/2014/Jaargang 9/nr. 21


Terug naar Staalconstructies of Terug naar 1940