Bnr. 850 ‘Oude sluis Maasbracht’ 1943


In juni 1942 had het kolenschip ‘Rheinlust’ één van de sluisdeuren aan de noordkant van het sluizencomplex uit haar scharnieren geramd. Hierdoor was alle water tussen de sluis van Maasbracht en de (voormalige) sluis van Roosteren in één keer weggelopen en was de sluis zwaarbeschadigd geraakt. Hoewel het niet om een bewuste sabotage-actie ging, zou de sluis gedurende de rest van de oorlog niet meer op haar volle capaciteit functioneren

Samen met kolenschip ‘Rheinlust’ werd ook de sleepboot ‘Amiko’ door het water de sluis uitgesleurd. Op de foto het vrachtschip ‘Slamat’, dat halverwege het talud van de sluis bleef hangen en doormidden brak.

MAASBRACHT. Woensdagmiddag omstreeks vijf uur heeft een ernstig ongeluk in de groote sluis bij Maasbracht plaats gehad, dat aan twee menschen, de echtgenoote van schipper Van Veen en zijn dochter, de echtgenoote van schipper -De Bruin, het leven gekost heeft. Schipper Van Veen werd ernstig gewond. Door het breken van een staalkabel geraakte een voor de sluis gelegen schip in beweging, waardoor de grote sluisdeur geramd werd, Daar juist op dat moment enkele schepen geschut werden, had plotseling een groote waterverplaatsing plaats. De zich binnen de sluis bevindende watermassa stroomde weg, waardoor enkele schepen onklaar raakten. Met de noodzakelijke herstellingswerkzaamheden werd on-middellijk een begin gemaakt.

bron: Limburger koerier : provinciaal dagblad 19-06-1942


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020