Wat er van de ‘Lepelaar’ over is


Bij de werf Gusto Is het kraaneiland Lepelaar in reparatie. Daarmee is het teruggekomen bij het bedrijf dat de bouw verrichtte Zoals bekend is het kraaneiland samen met een tweelingbroer (Kraanvogel) werkzaam geweest bij de pieren van IJmuiden De beide kraaneilanden vormden een uniek team speciaal voor deze gelegenheid gebouwd en beroemd geworden over de gehele wereld.

In 1964 vond de bouw plaats. De pontons stonden op acht poten. Op de pontons werden gigantische kranen neergezet die nu nog dienst doen hij de scheepswerf Verolme. (Tegenwoordig Damen Verolme) Het nieuwe van deze kranen op eilanden wat dat ze zó hoog boven de zee uit torenden, dat ze bij slecht weer niet weg hoefden. Bovendien werden ze naast de pieren neergezet om de aanvoer van grote betonblokken niet in de weg te staan. Op de kruin van de nieuw aan te leggen dijken, kon men zo ongehinderd blijven rijden en werken. De kraaneilanden hebben heel goed voldaan. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat die hier intensief mee te maken heeft gehad, vertelde dat er oorspronkelijk nog een plan is geweest om de kranen in te zetten voor Europoort. Dat is echter niet nodig geweest omdat men hier dijken bouwde waar niet op gereden kon worden. Voor dergelijke projecten zijn deze giganten te duur. Ze kostten tien miljoen gulden per stuk. Men vindt bij Rijkswaterstaat dat ze hun geld wel degelijk hebben opgebracht. Vandaag de dag zouden ze zeker vijftien miljoen kosten. De eilanden zijn in 1969 aan het baggerbedrijf Bos en Kalis verkocht dat oorspronkelijk hier zelf iets mee wilde gaan doen. De kranen werden echter doorverkocht aan Verolme (Tegenwoordig Damen) die ze bij zijn nieuwste bouwdok inzette. Éen eiland (Kraanvogel) is naar Amerika verkocht en het volgende, de Lepelaar zal nu eveneens die weg op gaan. Het kraaneiland krijgt bij Gusto een gat; zodat het ook geschikt is als booreiland. Vermoedelijk zal het ingezet worden voor de Amerikaanse kust.

Zoals bekend zijn de pieren voor IJmuiden verdubbeld in lengte. Om zo de grootste schepen een rustige binnenkomst te verzekeren. Lange tijd zijn de werkzaamheden aan de pieren doelwit van daguitstapjes voor velen geweest. We nemen dan ook aan dat velen de kranen in hun oude glorie nog zullen herkennen. Op de foto is weinig van die glorie meer te zien. Het laatste stuk van het laatste paradepaard van Rijkswaterstaat gaat ons land verlaten.

bron+foto: Rotterdamsch Nieuwsblad 11 augustus 1971 / fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 28 juli 2020