Bnr. 125: Schoorsteen* ss Statendam (1956)

Foto: Digitale Collectie St. Erfgoed Werf Gusto – Fotograaf: Onbekend.


DE STATENDAM KAN NU „ROKEN” 

BOK HERACLES ZETTE PIJP AAN BOORD

Sedert vrijdagmiddag staat er een fraaie en kloeke schoorsteen op de nieuwe ‘Statendam’. Hoog in de takels van de bok ‘Heracles’ vertrok het 18 ton wegende gevaarte tegen het middaguur von de ‘Werf Gusto’ waar het gebouwd werd naar de kade van ‘Wilton-Fijenoord’, waar honderden arbeiders op het ogenblik hard aan het merk zijn om het nieuwe schip van de ‘Holland-Amerika Lijn’ op tijd gereed te hebben. Om 1 uur werd een aanvang gemaakt met het plaatsen van de reeds netjes in de kleuren van de ‘Lijn’ geverfde schoorsteen, die een hoogte van 9,60 m en een lengte van 13,50 m heeft. Voorzichtig en langzaam liet men de aluminium schoorsteen zakken. Even moest er nog wat weggebrand worden; toen kon men het gevaarte laten zakken. Na vijf kwartier was het zover, dat men kon zeggen, dat ‘hij er op stond’.

De schoorsteen van de ‘Statendam’ is geen ‘loze’ schoorsteen; het is een echt stoomschip; het krijgt er ook geen schoorsteen meer bij. Op de Nieuw-Amsterdan wordt slechts één der ‘pijpen’ voor het afvoeren van rook gebruikt; in de andere bevindt zich een dierenbewaarplaats.


Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant | 1956 | 22 | pagina 2

Stichting Erfgoed Werf Gusto (2017)


 *De schoorsteen was van aluminium i.v.m. de hoog gelegen positie op het schip om zodoende het zwaartepunt naar beneden te brengen.