13 september 1958


Duizenden en duizenden dromden tezamen op het terrein van de RDM aan de overzijde van Werf Gusto. Bij Werf Gusto werden weken van tevoren kaarten verstrekt aan personeel en andere belangstellenden om getuige te zijn van de tewaterlating van Bouwnummer 300 van de RDM, vanaf de werf in Schiedam. Een tijd waarin Nederland nog in opbouw was na WO2. ‘Inwonen’ was toen nog heel gewoon, door het enorme woningtekort. De verbondenheid van de mensen onderling was groot en men was trots op wat men kon bereiken met weinig middelen. Het was nog een tijd, dat donkere Amerikaanse predikanten geen brieven schreven aan de Nederlandse premiers om Zwarte Piet te verbieden.

Zwarte Piet was toen nog gewoon iemand, die het ‘grut’ eens per jaar gedurende een aantal dagen in het gareel kon houden. Het NOS-Journaal heette toen nog NTS-Journaal en was geen communicatie-medium van links Nederland. Je had het niet breed, maar je stond niet te boek als ‘kwetsbaar’. Een Negerzoen was gewoon iets lekkers, een neger was iemand uit Afrika, een Joodenkoek was ook iets lekkers en had niets met Israël of concentratiekampen te maken. Kortom Nederland was nog niet vergiftigd door zogenaamde politieke correctheid. Excuses maakte je alleen als je iets fout had gedaan en niet omdat je voorouders honderden jaren geleden anders hadden geleefd.

Kortom, zoals Gerard Cox het bezong: “Toen was geluk heel gewoon”. Deze foto is een voorbeeld van de saamhorigheid toen. Wat de foto niet laat zien is, dat aan de andere zijde van de Maas evenveel mensen stonden en dat het aantal schepen op de Maas niet te tellen was, zoveel waren het er.

13 september 1958 de tewaterlating van het mooiste schip ooit op een Nederlandse scheepswerf gebouwd, de ss Rotterdam. Saillant detail was dat niet-ingewijden nog nimmer een silhouet van het schip hadden gezien. Groot was dan ook de verwondering en bewondering toen na de tewaterlating een groot model van het schip werd getoond met de twee rookkolommen i.p.v. de gebruikelijke schoorstenen.

foto: Bouwnummer 300 ss ‘Rotterdam’ / fotograaf: Onbekend


Stichting Erfgoed Werf Gusto 2020

Laatst bijgewerkt op: 3 juli 2020